czwartek, 12 grudnia 2013

Diabelskie piersi Krystyny

Mam dla was bardzo szybkie i mocno rozgrzewające danie obiadowe... 
Diabelsko ostro piersi z kurczaka z makaronem Bucatini. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ostrych potraw ...

Składniki:

Na Marynatę:
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
3 łyżki wody


2 piersi z kurczaka
1 szklanka jogurtu 9% tłuszczu ewentualnie śmietana
2 łyżki sosu słodko- kwaśnego
150 gram makaronu bucatini lub spaghetti
650 ml. bulionu
2 łyżki oleju
4 ząbki czosnku


Wszystkie składnik na marynatę mieszamy razem, dodajemy do niej pokrojona w plasterki pierś z kurczaka. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Bulion wlewamy na patelnie o grubym dnie, gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę, pozostawiając makaron na patelni dodajemy olej i pokrojony w plasterki czosnek.

Chwilę podsmażamy, aż czosnek zacznie pięknie pachnąć, dodajemy piersi razem z marynatą smażymy tak długo aż kurczak nie będzie surowy. Dodajemy jogurt, zostawiając patelnie na palniku i dokładnie mieszamy.

Smacznego!!!







Read More

środa, 11 grudnia 2013

Babeczki z kremem

Mam propozycję na coś słodkiego w jakże  piękny dzisiejszy dzień ;) aż strach z domu wychodzić...
A oto babeczki z kremem z karpatki...



Składniki: na 13 sztuk

Na ciasto:

2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy

2 jajka
pół szklanki mleka
pół szklanki oleju

Na masę:

350 ml. mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki maki
150 gram masła 
2 łyzki cukru

Wykonanie:

Ciasto....

Składniki suche mieszamy razem, a w oddzielnej misce mokre tj, jajka, mleko, olej. Następnie dodajemy mokre do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie... Żeby były purchle z mąki... Pieczemy około 25 min. w ten 180 st.


Masa..

Około pół szklanki mleka pozostawiamy, resztę gotujemy...do pozostawionego mleka dodajemy budyń, mąkę i cukier. I gdy mleko sie już zagotuje dodajemy budyń...Mieszamy chwilę  i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia...

miksujemy na wysokich obrotach wraz z ostudzonym budyniem...



W babeczkach nożykiem wycinamy trójkąty tak by można było przełożyć masę...Następnie dekorujemy według uznania ja polałam babeczki różowym lukrem oraz czekoladowa polewą...












Read More

wtorek, 10 grudnia 2013

Kuleczki Henia

Dziś mam propozycję dla prawdziwych hardcorowców ;) nie będących na żadnych dietach ponieważ dawka węglowodanów i tłuszczy jest odpowiednia właściwie dla mężczyzn.. u mnie w domu są one właśnie przez nich uwielbiane...
 Kuleczki Henia to...kotleciki z ryżu i sera żółtego nadziewane marchewką...smażone na głębokim tłuszczu...

Składniki:

2 torebki ryżu
50 gram sera żółtego startego
750 ml. bulionu
4 marchewki
szklanka oleju do głębokiego smażenia
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyzka czubata cukru
otręby do panierowania


Do woku nalewamy bulion i cukier...doprowadzamy do wrzenia i  wkładany marchewki, ryż wyjmujemy z woreczków i dodajemy do bulionu i marchewki.

Gdy już marchewki będą lekko miękkie wyjmujemy je i ścieramy na tartce o grubych oczkach.

Ryż gotujemy do miękkości, w razie konieczności dolewamy wody...

Gdy już ryż ugotujemy przekładamy do miseczki ( podczas gotowania ryżu nie powinna nam pozostać żadna woda, ale gdy mamy jej za dużo musimy ryż odsączyć).Do ostudzonego ryżu dodajemy ser żółty, kurkumę i słodką paprykę.

Z ryżu formujemy na dłoni mały  placek na środek wkładamy startą marchewkę, nakładamy ryżu na górę i formujemy kuleczki lekko je spłaszczając. obtaczamy w otrębach.

Do woku wlewamy olej, podgrzewamy i smażymy kuleczki...

Po usmażeniu wykładamy kotleciki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Moim zdaniem lepiej smakują na zimno niż na ciepło....Podaje ję z sosem czosnkowym...










Read More

poniedziałek, 9 grudnia 2013

masło, margaryna czy mix

Od lat trwa spór czy zdrowsze dla naszego organizmu jest masło czy też margaryna. Jak dla mnie powinniśmy ograniczyć zarówno jedno jak i drugie w naszym codziennym spożyciu tych produktów, a dlaczego???? Już tłumaczę!!!



Zacznijmy od masła...

Masło produkowane jest z mleka zwierzęcego najczęściej jest to mleko krowie. Sięgając po masło na sklepowych półkach powinniśmy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu, otóż prawdziwe masło nie może zawierać mniej niż 82% tłuszczu, jeśli jest go mniej to masło nie jest masłem. Następną ważna informacją jest fakt że prawdziwe masło nie może zawierać tłuszczów roślinnych w swoim składzie.

A teraz pora na  złe strony masła dla naszego organizmu:

Masło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych.
Tłuszcze te znajdują się również w smalcu, serach, śmietanie, jogurtach, mleku, lodach i tłustych mięsach.
W nasycone kwasy tłuszczowe bogate sa również oleje roślinne takie jak olej kokosowy czy palmowy.
Jednak większość olejów roślinnych jest bogata w jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (czyli te zdrowsze)

Wysokie spożycie kwasów nasyconych tłuszczowych jest główną przyczyną wysokiego poziomu złego cholesterolu we krwi, co prowadzi do wielu bardzo groźnych chorób serca, miażdżycy, zawału. Zbyt częste spożywanie produktów bogatych w te kwasy powoduje nowotwory przewodu pokarmowego.



Margaryna

Do smarowania pieczywa używamy zazwyczaj margaryn miękkich. pakowane są plastikowe opakowania. Natomiast margaryny twarde używane są do smażenia i pieczenia, sprzedawane w kostkach.

Margaryna jest produktem roślinnym i nie może zawierać tłuszczów zwierzęcych, jeśli natomiast je zawiera to nie jest już margaryna tylko miksem.

A teraz ciemne strony margaryny....

Otóż margaryna jest tłuszczem utwardzonym, metoda zwaną uwodornieniem tłuszczów a w ten sposób powstają kwasy tłuszczowe typu trans...Kwasy te występują również w chipsach, paczkach, czekoladach, batonikach żywności typu Fast Food w daniach z proszku i wyrobach cukierniczych.

Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do zmniejszenia stężenia dobrego cholesterolu we krwi i zwiększa stężenie złego cholesterolu przez co zwiększa ryzyko zachorowania na choroby wieńcowe, wpływają również powstawanie nowotworów.


Mixy
Jest to połączenie masła z margaryną lub z olejami roślinnymi, miksy są dostępne zarówno w postaci twardych kostek, jak i miękkie, zapakowane w plastikowe kubeczki.
Pamiętajmy, że produkty te zawierają cholesterol, co jest szczególnie ważną informacją dla osób mających podwyższony jego poziom we krwi.

Także widzicie sami w każdym z tych produktów jest więcej czynników przeciw niż za spożywanie tych produktów.
Ale każdy z nas musi być świadomy swojego wybory... Ja na co dzień nie używam masła ani margaryny. Od czasu do czasu przy wypiekach używam margaryny, albo oleju rzepakowego bo tylko ten olej nadaje sie do obróbki w wysokich temp. ale staram się aby słodkości nie były częstym gościem w moim domu, natomiast przyznaje się do grzechów ponieważ jestem uzależniona od serów i tego własnie często nadużywam ale walczę ze swoimi słabościami jak tylko mogę...
Musze bardzo długo pomyśleć zanim sięgnę po dodatkowy  plasterek sera brie czy tez innego gdy wiem że moja dzienna porcja kalorii to tylko 1600 kcl. więc gdy już zostanę skuszona będę bardzo cierpiała przez cały dzień  bo moja dzienna dawka gwałtownie wzrasta i muszę się mieć na baczności by nie przekroczyć tego progu w ciągu całego dnia.

1  plasterek ser żółtego typu gouda 20 gram  to  58 kcl. a każdy wie że jak już sięgnie się po jeden to na pewno nie poprzestanie się na nim.

więcej info na temat tłuszczu znajdziecie tu


Co robić, aby dostarczyć organizmowi tłuszcze najwyższej jakości?
- używaj półtłustego lub chudego mleka zamiast pełnotłustego,
- wybieraj miękkie margaryny zamiast masła i margaryn twardych,
- Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu,
grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć,
-smaż na oleju rzepakowym,
- unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food",
- jedz drób bez skóry,
- wybieraj chude wędliny,
- do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych,
- do przygotowywania domowych wypieków używaj margaryny miękkiej lub oleju zamiast margaryny twardej.
Pozdrawiam.
Read More

Chory poniedziałek.

Wczorajszej nocy zapowiadało się że nas zawieje i zasypie, ale juz rano nie było śladów nocnej śnieżycy...
Miałam okropną noc od dwóch tygodni mam zapalenie ucha nigdy wcześniej nie miałam przyjemności z tą dolegliwością także nie wiedziałam co mnie czeka i gdy już jestem pewna, że sie wyleczyłam nadchodzi taka noc jak wczorajsza, w która to uświadamiam sobie że jednak ucho jest silniejsze ode mnie...Także od godziny 3 nad ranem już skończyło się moje spanie,  na pewno wyobrażacie sobie jak się czuje...

Także spędziłam całą noc z termoforem przy uchu i z Miodowymi Latami w tle...;) Miodowe Lata to moje uzależnienie od 2004 roku znam wszystkie odcinki na pamięć jednak to mnie nie odstrasza, przy czym denerwuje wszystkich wokoło...bo gdy własnie gotuję czy się uczę to w tle zawsze jest mój serial...Wzięło sie to od momentu  gdy zdawałam maturę...Uczyłam się nocami i żeby nic mnie nie rozpraszało ;) a w nocnym kinie powtórkowym leciały własnie Miodowe Lata, a że nie potrafię uczyć sie w ciszy także towarzyszyły mi cały rok maturalny...i stąd moje uzależnienie, które trwa do dnia dzisiejszego

A dzisiejszy dzień spędzam z .Danem Brownem i Inferno, a przy okazji może nadrobię zaległości w nauce niemieckiego popijając ulubione herbatki ze Starbucks....Zapewne, każdy zna i lubi...Ja uwielbiam zw łasza kawę frappe  waniliowo- czekoladowe...a co do herbatki to najlepszą na dzisiejszy wietrzny i zimny dzień będzie "Chai"  z imbirem, cynamonem, czarnym pieprzem, kardamonem oraz anyżem
Pierwszy raz spotkałam się gdy mieszkałam  w Grecji...I bardzo ucieszył mnie fakt jak to otwierały się pierwsze kawiarnie tego typu w Warszawie...

A więc  żegnam się z wami, może w końcu uda mi sie choć na chwilkę zasnąć...







Read More

niedziela, 8 grudnia 2013

Sałatka z kurczaka w torebeczkach z tortilli z ziarnami słonecznika prażonymi na oleju rzepakowym

Kolejna sałatka tym razem ulubione smaki mojego brata ;) Sałatka z kurczaka z prażonymi ziarnami słonecznika oczywiście prażone na oleju rzepakowym ponieważ Olej rzepakowy jest naturalnym  źródłem kwasów omega-3 i dlatego są one bardzo ważne w diecie osób najmłodszych, dorosłych oraz starszych. Każdy ludzki organizm potrzebuje ich do sprawnego oraz zdrowego funkcjonowania.


Składniki:

2 liście kapusty pekińskiej
1/2 cebuli
2 łyzki kukurydzy
2 łyzki majonezu
sól i pieprz
1 pierś z kurczaka
1 łyżka oleju rzepakowego
ulubione zioła do panierowania kurczaka
2 łyzki ziaren słonecznika
1 plaster sera feta
1 jajko
1 pomidor
kawałek ogórka zielonego
2 placki tortilli
kilka sztuk oliwek

Pierś z kurczaka kroimy w plastry obtaczamy w przyprawach, podsmażamy na oleju  dodajemy ziarna słonecznika i smażymy do momentu az kurczak nie będzie surowy.

Jajko gotujemy na twardo

Kapustę pekińska, cebulę oraz ogórka kroimy drobno, dodajemy kukurydze oraz majonez i przyprawiamy do smaku.

Pomidor, jajko kroimy w plastry. Ser Feta w grubsza kostkę

Na plackach tortilli układamy sałatkę z kapusty, następnie kurczaka i pomidor, jajka oraz fetę...Na koniec posypujemy oliwkami. Tortille zawijamy.












Read More

Roladki naleśnikowe



Ponieważ ostatnio dostałam prezent od Firmy Kamis za udział w konkursie




Więc dzis postanowiłam wykorzystać jeden z produktów i przygotować roladki z naleśników.


Składniki:
  ciasto na naleśniki przygotowujemy z przepisu znajdującego się tu
Farsz:
350 gram mięsa mielonego
1 pomidor
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam  Kamis zioła do Spaghetti Bolognese 

200 gram szpinaku u mnie mrożony
3 łyzki słonecznika
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju

kilka plasterków sera żółtego startego lub bardzo drobno pokrojonego

Na sos:
2 pomidory
bazylia
2 ząbki czosnku


Naleśniki wykonujemy również z podanego przepisu

Pomidora kroimy w bardzo drobna kostkę wyjmując wcześniej gniazdo nasienne,  dodajemy do mięsa mielonego, dosypujemy przyprawę lub swoja mieszankę ziół oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy.

Szpinak musimy rozmrozić. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przetarty czosnek oraz ziarna słonecznika i chwile podsmażamy, następnie dodajemy szpinak doprawiamy do smaku i chwile smażymy.

Na cały płat naleśnika nakładamy farsz z mięsa, a farsz ze szpinaku nakładamy w poziomy słupek, i posypujemy serem żółtym i mocno zwijamy. Robimy tak ze wszystkimi naleśnikami... Pieczemy około 30 min. w tem. 160- 180 st. pod koniec posypujemy żółtym serem.

Pomidory kroimy na mniejsze kawałki przekładamy do blendera dodajemy bazylię i czosnek i miksujemy. 










Read More

sobota, 7 grudnia 2013

Sałatka z tuńczykiem na płatach makaronu lasagne.

Moja ulubiona sałatka lekko zmieniona ponieważ zazwyczaj makaron dodaje do sałatki, ale dziś w związku ze świąteczną atmosferą odwróciłam zasady...


 
Składniki:
3 łyżki kukurydzy konserwowej
2 łyżki groszku konserwowego
2 łyżki selera sałatkowego
1 puszka tuńczyka w oleju
1/2 szt. ogórka zielonego
1 cebula
3 łyżki majonezu 
sól, pieprz, chili
20 dag. startego sera żółtego
1 marchewka
2 jajka
5 płatów makaronu Lasagne

Groszek, kukurydzę, selera oraz tuńczyka przekładamy do miseczki.
Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w drobną kostkę.
Makaron Lasagne gotujemy w posolonym wrzątku około 3-4 minuty, następnie osuszamy.
Cebulę, ogórek kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę i ser żółty ścieramy na tartce o grubych oczkach.
Dodajemy majonez i przyprawy dokładnie mieszamy.
sałatka przekładamy makaron aż do wyczerpania się składników.







Read More

piątek, 6 grudnia 2013

Placuszki ziemniaczano- marchewkowe z olejem rzepakowym

Kocham placki ziemniaczane...ale panuje taka wichura na zewnątrz że ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę to wyjść do sklepu...Także z kilku pozostałych jeszcze  ziemniaków zrobiłam placuszki z nutką  marchewki...I były na prawdę przepyszne...
Ostatnio dzieliłam się z wami postem odnośnie oleju i jego zastosowania w potrawach oraz sposobie ich przyrządzania...wnioski były proste do smażenia idealnie nadaje się olej rzepakowy dla przypomnienia ( tu) ...
       Olej rzepakowy nazywany jest "oliwą północy" lub też "czarnym złotem", kwitnie na żółto, a nasiona ma czarne. I to właśnie z nich tłoczy się najzdrowszy olej.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego powinien być częstym gościem w naszej kuchni, gdy chcemy się cieszyć jak najdłużej młodym wyglądem...





Składniki:

500 gram ziemniaków
4 sztuki marchewek
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
5 ząbków czosnku
1/2 cebuli
Olej rzepakowy do smażenia

Marchewkę, ziemianki i cebule zetrzeć na tartce bądź szatkownicy do warzyw...
Dodać mąkę, sól, pieprz, jajko oraz przetarty czosnek...Dokładnie wymieszać...
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki...

Smacznego!!!










Read More

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena