czwartek, 6 marca 2014

Rosti- placek z serem i cebulą

Przy okazji urodzin dostałam bardzo gruba książkę z kuchnia wegetariańską znajduje sie tam wieleee wspaniałych przepisów...które specjalnie dla mięsożerców można lekko zmodyfikować, ale u mnie dziś bez zmian czyli  Rosti szwajcarska potrawa narodowa , grubo starte ziemniaki z dodatkiem sera lub boczku takie nasze placki ziemniaczane w innym wydaniu zapewne posmakują wszystkim zarówno wegetarianom oraz wszystkim miłośnikom  ziemniaków...


Kochani jednocześnie przypominam o konkursie. Zapraszam serdecznie podzielcie się ze mną swoimi zdrowymi przepisami, a może traf sprawi że Książka trafi do Was...;)
Składniki:
900 gram ziemniaków
1 cebula, starta
1/2 szklanki żółtego sera
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżka oliwy z oliwek
pieprz, sół, chilli, kurkuma
2 ząbki czosnku, starte

1. W lekko osolonej, wrzącej wodzie podgotowujemy ziemniaki około 10 min. i odstawiamy do                   wystygnięcia. Ziemniaki obieramy i  ucieramy na tartce o grubych oczkach.

2.Dodajemy cebulę, czosnek, ser oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Formujemy dość płaskie placuszki.

3. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z dodatkiem oliwy około 5min. na zloty kolor.

Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z sałatą doprawioną winegretem.




3 komentarze :

  1. Ja placki ziemniaczane kocham pod każda postacią a sos czosnkowy to najlepszy dodatek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy3/06/2014

    Uwielbiam ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... pyszny placek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena