niedziela, 4 maja 2014

Rolada truskawkowa

Kochani ma dla Was coś słodkiego a za razem delikatnego...Rolada biszkoptowa z masą śmietanowa i truskawkową.
Ta wersja jest przygotowana z maki pszennej do wersji bezglutenowej polecam mąkę firmy SCHÄR

Składniki: szklanka pojemności 250 ml.

Na biszkopt: 
4 jajka
szklanka cukru
 pół szklanki mąki pszennej
 pół szklanki maki ziemniaczanej

Na masę:

Duża śmietana 36%
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
kilka truskawek

Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, w tem 180 st tylko tyle aby się zrumieniło. wyłączamy piekarnik i jeszcze ciepłe ciasto układamy na czystej ściereczce i zwijamy razem z nią. Pozostawić do ostudzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w około 4 łyżkach ciepłej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.  Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dolewamy żelatynę oraz cukier puder. Miksujemy.

Biszkopt rozwijamy, wyjmujemy ścierkę... smarujemy masa śmietanowa i posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami.  Zawijamy.
Odstawiamy do lodówki na około 2 godz.




2 komentarze :

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena