Kochani ma dla Was coś słodkiego a za razem delikatnego...Rolada biszkoptowa z masą śmietanowa i truskawkową.
Ta wersja jest przygotowana z maki pszennej do wersji bezglutenowej polecam mąkę firmy SCHÄR
Składniki: szklanka pojemności 250 ml.
Na biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki maki ziemniaczanej
Na masę:
Duża śmietana 36%
2 łyżki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
kilka truskawek
Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypujemy obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, w tem 180 st tylko tyle aby się zrumieniło. wyłączamy piekarnik i jeszcze ciepłe ciasto układamy na czystej ściereczce i zwijamy razem z nią. Pozostawić do ostudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w około 4 łyżkach ciepłej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dolewamy żelatynę oraz cukier puder. Miksujemy.
Biszkopt rozwijamy, wyjmujemy ścierkę... smarujemy masa śmietanowa i posypujemy pokrojonymi w kostkę truskawkami. Zawijamy.
Odstawiamy do lodówki na około 2 godz.
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńŚliczna Ci wyszła!
OdpowiedzUsuń