poniedziałek, 1 września 2014

Szarlotka z budyniem

Szarlotka na kruchym cieście z budyniem...


Składniki:na blachę 20x30

800 g mąki u mnie tortowa
2 jajka
3 łyżki śmietany
1 kostka masła
1/2 szkl cukru

4 duże kwaśne jabłka
cynamon
cukier waniliowy'
2 budynie waniliowe
1/2 szkl cukru
750 ml. mleka

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...dzielimy na dwie części: jedną część zamrażamy, drugą rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze. Nakłuwamy widelcem i chwilę podpiekamy

Jabłka obieramy kroimy w ósemki i układamy na podpieczonym spodzie.Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.

700 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a w pozostałej reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Następnie gotowym budyniem polewamy nasze ciasto.

Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wierzch ciasta.

Pieczemy 45 min w tem 180 st.






3 komentarze :

  1. pycha ! taka szarlotka to moje ukochane ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie robiłam z budyniem ,ale w tym roku trzeba nadrobić :) i u mnie dzisiaj wpis na szarlotkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo szarlotkę, w wersji z budyniem smakuje jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena