poniedziałek, 28 kwietnia 2014

wegetariańskie burgery z grochu

Wegetariańskie kotleciki to jedna z tych rzeczy, które mogłaby jeść na okrągło... Milion razy lepsze od mięsnych..

Świetnie smakują z dipem czosnkowym i świeża sałatka z pomidorków...mmmmmm


Składniki:
użyłam szkl. pojemności 200 ml.

1 szklanka grochu 
1 szklanka fasoli karłowatej
1/2 cukinii
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku
1 bułka (bezglutenowa jeśli cierpimy na alergię)
sól, pieprz. papryka słodka
mleko do namoczenia bułki
2 jajka



Groch oraz fasolę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu, jeszcze ciepłe  mielimy w maszynce do mięsa ewentualnie w blenderze.

Chilli, czosnek drobno siekamy, cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do grochu.

Bułkę namaczamy w mleku następnie odsączamy nadmiar mleka i dodajemy do zmielonej masy grochowej.
Dodajemy jajka, przyprawy, formujemy kotleciki i smażymy na patelni lub w piekarniku.






Smacznego....
Read More

środa, 23 kwietnia 2014

Mleko skondensowane słodzone domowe

Kochani chyba każdy kocha od czasu do czasu "dossać" się do puszeczki słodziuchnego mleczka...I każdy wie że nie jest to tania przyjemność, ale oczywiście wszystko da się zrobić w domowym zaciszu...Na słodzone mleczko również jest przepis i oto on:

Składniki:
 w przepisie użyłam szklanki pojem. 250 ml.

3 szklanki mleka 
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła


Mleko oraz cukier smażę razem na patelni, na małym ogniu około 1 godziny od czasu do czasu mieszając, natomiast na dużym około 30m min. i mieszamy ciągle by mleko się nie przypaliło... Gdy już mleko zgęstnieje dodajemy maslo i mieszamy około 5 minut. Studzimy i Smacznego!!!










Read More

Fasolka po bretońsku


Juz od jakiegoś czasu miałam smaczek na fasolkę po bretońsku. Wyszła pyszna i mocno pachnąca wędzonką.


Składniki:
 200 gram suchej fasolki ja użyłam fasolki karłowatej
1 kiełbaska wędzona
2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
przyprawy: chilli, pieprz, sól 
przyprawa typu warzywko

Fasolkę moczymy w wodzie przez 12 godzin.
Następnie nalewamy wodę do garnka i gotujemy w niej fasolkę z przyprawą typu warzywko.

Na patelni podsmażamy kiełbasę dolewamy sos pomidorowy i odsączoną z wody fasolkę.
Smażymy około 15 min pod przykryciem na średnim ogniu.







Read More

wtorek, 22 kwietnia 2014

Kotlety z kaszy jaglanej odsłona II

Od jakiegoś czasu pokochałam kasze jaglaną, a zwłaszcza kotleciki jaglane


mocno czosnkowe ale  tym razem z groszkiem i cukinią..

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 szklanki groszku konserwowego i kukurydzy
pół szklanki cukinii drobno pokrojonej
2 łyżki masła
4 ząbki czosnku
szczypta soli, pieprzy, kurkumy słodkiej papryki, curry
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki kukurydzianej oraz maki ryżowej
1 jajko


Kasze płuczemy pod zimna wodą. i w dwóch szklankach wody gotujemy do miękkości około 15-20 min.
Po ugotowaniu odlewamy nadmiar wody 



 Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na maśle wraz z cukinią

Wystudzoną kasze przekładamy do blendera dodajemy jajko, wszystkie przyprawy i wszystko chwile miksujemy nie za długo żeby kuleczki kaszy były jeszcze widoczne.

Przekładamy masę do miski dodajemy  warzywa oraz wszystkie mąki, mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy!!!









Read More

Poświąteczne Sprzątanie Organizmu- Usuwamy Toksyny

Świętą, Święta i po świętach...Dużo stresu,przygotowań, radosne chwile w rodzinnym gronie, dla naszych organizmów to duże przeciążenie bo Święta to czas bogato zastawionych stołów, ogrom różnych wspaniałych potraw nie koniecznie zdrowych i lekkostrawnych ale przecież Świętujemy tylko dwa razy w roku ;)
Dodatkowo czas w którym przyszło nam funkcjonować tez nas nie oszczędza gwałtowny rozwój technologii przemysłowej niesie ze sobą zanieczyszczenia. do tego sztuczna i pełna konserwantów żywność modyfikowana i po granice  wypełniona ulepszaczami...trucizny oraz toksyny przenikają do organizmu, kumulują  i mocno go obciążają oraz powodują choroby i rożnego rodzaju dolegliwości.







.Źródła toksyn:

  • przetworzone produkty spożywcze i zawarte w żywności konserwanty, sztuczne aromaty i barwniki, (dlatego patologiczne przejadanie się, czyli spożywanie pokarmów w ilości, której organizm nie jest w stanie wykorzystać, oprócz gromadzenia tkanki tłuszczowej, nasila zatrucie ustroju)
  • domowe detergenty (chemikalia do sprzątania domu i prania)
  • powietrze (spaliny, dym tytoniowy)
  • używki (alkohol, papierosy, narkotyki)
  • woda pitna
  • leki syntetyczne, w tym przeciwbólowe, antybiotyki i szczepionki
  • obecność pasożytów wewnątrz organizmu, które wydalając toksyny zaburzają funkcjonowanie całego ustroju m.in. układu immunologicznego
  • zaburzenia organizmu np. stres czy gorączka




Detoksykacja to zespół reakcji biochemicznych przekształcających toksyczne substancje w mniej groźne cząsteczki łatwe do wydalenia z komórki. Kluczowym narządem w tym procesie jest
Wątroba
której prawidłowe funkcjonowanie najczęściej zaburzająbłędy żywieniowe polegające na nadmiernym spożyciu:
- oczyszczonych produktów skrobiowych, zwłaszcza białej mąki
- cukru rafinowanego
- tłuszczów nasyconych i tłustego mięsa
- alkoholu i innych używek
Dodatkowym obciążeniem wątroby są występujące w żywności zanieczyszczenia chemiczne, metale ciężkie, pestycydy, azotany, azotyny, pozostałości po lekach weterynaryjnych, mykotoksyny, stosowanie leków i antybiotyków, a także ogólnoustrojowe zakażenia wirusowe. 
Jelita
Z kałem wydalane są toksyny nierozpuszczalne w wodzie, a rozpuszczalne w tłuszczach dlatego wszelkie zaburzenia pracy jelit tj. zaparcia uniemożliwiają sprawne oczyszczenie organizmu – dochodzi do intoksykacji (samozatrucie), co wtórnie wywołuje zmiany czynnościowe i morfologiczne, szczególnie w tkance tłuszczowej i może prowadzić do wielu schorzeń m.in. otyłości i zespołu metabolicznego.
Czynniki niszczące florę jelit i dobroczynne pałeczki kwasu mlekowego, prowadzące do dysbiozy, (nieprawidłowy skład flory drobnoustrojów zasiedlających jelita) i zaburzenia homeostazy (równowaga organizmu):
- antybiotyki ludzkie i zwierzęce przyjmowane z produktami zwierzęcymi
- glutaminian sodu np. z przypraw
- asparatam, czyli sztuczny słodzik znajdujący się we wszystkich napojach orzeźwiających
- sterydy i leki hormonalne
- biały cukier sprzyja rozwojowi grzyba Candida
- biała mąka i drożdże, pieczywo drożdżowe najlepiej jeść na 3 dzień po wypieku, gdyż drożdże przez 2 doby są aktywne i wrogie w stosunku do flory jelitowej
- piwo i wino
- sery pleśniowe
Nerki
Mocz odpowiada za wydalanie toksyn drobnocząsteczkowych krążących w organizmie z krwią. Głównym narządem układu moczowego są nerki wytwarzające mocz jako produkt filtracji krwi. Zakażenia bakteryjne (głównie pałeczką okrężnicy) są najczęstszym schorzeniem zaburzającym ich prawidłowe funkcjonowanie. Głównym czynnikiem o negatywnym wpływie na układ moczowy jest spożywanie dużych ilości białka zwierzęcego i nabiału przy ograniczonej podaży płynów. Wówczas wydalany mocz jest bardzo stężony i kwaśny, co sprzyja powstawaniu kamieni w drogach moczowych, które utrudniają odpływ moczu i wzmagają namnażanie się bakterii chorobotwórczych.

                  DETOKS :
FAZA WSTĘPNA powinna polegać na tzw. rozmiękczaniu organizmu, czyli nawadnianiu i rozgrzewaniu, co sprzyja wydalaniu wszystkich toksyn i stwardniałych złogów. Minimum przez tydzień zalecana jest sauna lub gorące kąpiele zakończone zimnym natryskiem oraz wysoka podaż płynów (minimum 2 litry dziennie), w tym świeże soki z kwaśnych owoców. Wstępne przygotowanie organizmu warto wzbogacić ćwiczeniami i masażami, które oprócz rozgrzania pomagają poruszyć złogi zanieczyszczeń w całym ciele.
FAZA 1. Oczyszczenie jelit i okrężnicy z pasożytów oraz zalegających toksycznych złogów przy pomocy preparatów wysokobłonnikowych (włókien pokarmowych). Błonnik nie jest trawiony – w przewodzie pokarmowym wchłania wodę i pęcznieje, dlatego przechodząc przez jelita odrywa od ich ścian i zakamarków wszystkie zanieczyszczenia na zasadzie szczotki, tym samym zwiększa objętość kału i zmienia jego konsystencję na rzadszą (eliminacja zaparć). Wygodnym i naturalnym źródłem włókien są nasiona babki płesznik i jajowatej…
Aby spotęgować czyszczące działanie błonnika do diety należy dołączyć:
+ inne, obfite źródła włókien tj. płatki owsiane, grube kasze, otręby pszenne, ciemne pieczywo
Ważne! Zwiększanie podaży błonnika trzeba przeprowadzać stopniowo, w innym przypadku grożą bóle brzucha i wzdęcia.
orzech czarny – silne działanie odrobaczające, niszczy m.in. owsiki i glistę ludzką
czosnek lub olej czosnkowy – niszczy pasożyty, grzyby i bakterie jelitowe
wyciąg z pestek grejpfruta – niszczy ponad 800 wirusów i bakterii, 100 rodzajów grzybów i pasożytów
srebro koloidalne – niszczy ponad 650 chorobotwórczych bakterii, wirusów, grzybów i pleśni
olej goździkowy – zawiera eugenol, silny antyoksydant niszczący pasożyty jelitowe, bakterie i grzyby
FAZA 2. Oczyszczanie i regeneracja komórek wątroby.W przypadku łagodnych form oczyszczania wątroby stopniowo rozpuszczających złogi najkorzystniejsze są nasiona Ostropestu plamistego oraz sokoterapia m.in. świeże soki z czarnej rzepy, buraka lub z warzyw zielonych. 
FAZA 3. Oczyszczenie nerek (i powtórne jelit), czyli przyspieszenie wydalania unieszkodliwionych przez wątrobę toksyn i metali ciężkich polega przede wszystkim na prawidłowym żywieniu bogatym w witaminy i minerały (m.in. sokoterapia) oraz na zastosowaniu ziół oczyszczających o działaniu moczopędnym, napotnym i regulującym wypróżnienia. Nie należy ich mylić z ziołami przeczyszczającymi, które wspomagają usunięcie zalegającego stolca w jelitach. Zioła odtruwające oczyszczają krew i organy wewnętrzne z toksyn – należy do nich:
- pokrzywa (ziele i korzeń)
- dziurawiec
- mięta
- skrzyp
- imbir
- zielony owies
- łopian (korzeń)
- fiołek trójbarwny
- wiązówka błotna
- tamaryndowiec
- morszczyn pęcherzykowaty
- mniszek lekarski (korzeń)
- koper włoski- cykoria (korzeń)
- koniczyna
- poziomka
- jeżówka
- czarnuszka
- kocanka (kwiat)
- kora brzozy
oprócz rodzimych ziół warto także spróbować bardziej egzotycznych:
kora lapacho – kora z południowoamerykańskiego drzewa Lapache Tecome
vilcacora (susz / proszek) – ziele indiańskie o szerokich właściwościach prozdrowotnych
Warto również stosować gotowe mieszanki ziołowe lub przygotowywać je samodzielnie według własnego gustu i smaku – przykładowe kompozycje:
Zioła mnicha na oczyszczanie – zielona herbata, pokrzywa, mięta, mniszek lekarski, rumianek, melisa
Herbata oczyszczająca Yogi Tea – lukrecja, cynamon, korzeń łopianu, imbir, mniszek lekarski, koper włoski, anyż, owoce jałowca, kolendra, kardamon, czarny pieprz, pietruszka, szałwia, goździki, kurkuma
Obecnie w profesjonalnych terapiach oczyszczających wykorzystuje się nowe, unikalne produkty:
Neera – naturalny syrop detoksykujący na bazie kanadyjskiego klonu i palm azjatyckich.
Spirulina – wyjątkowo odżywcze algi morskie, bogate źródło białka, betakarotenu i aminokwasów, przyswajalność na poziomie 85-95%!
Chlorella – glony o silnych właściwościach wiążących toksyny w jelitach i wspierających enzymy organiczne niszczące szkodliwe substancje
Jagody Acai – źródło kwasu ellagowego (silny przeciwutleniacz), wielu witamin, aminokwasów, antyoksydantów i fitosteroli
Niezbędnym elementem towarzyszącym wszystkim fazom procesu odtruwającego jest codzienne wypijanie przynajmniej 2 litrów płynów najlepiej w postaci naparów ze wspomnianych wyżej ziół, zielonej herbaty lub wysoko-zmineralizowanej wody (niegazowanej). 
Pozostałe zalecenia towarzyszące procesowi odtruwania:
- częsta wymiana szczoteczki do zębów
- właściwa higiena osobista
- unikanie zagrzybiałych i wilgotnych miejsc
- unikanie pomieszczeń o wysokim polu magnetycznym
- zakaz palenia papierosów

Generalne zasady żywieniowe w diecie oczyszczającej:
- stopniowa rezygnacja z węglowodanów z nabiału i zboża oraz białka zwierzęcego, ich gwałtowne odstawienie często kończy się omdleniami
- 5 niedużych posiłków dziennie co 2,5-3 godziny, w tym jak najwięcej dań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego
- każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem
- dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew)
- min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków owocowo-warzywnych i herbatek ziołowych
- rezygnacja z kawy, mocnej herbaty, alkoholu (wódka, piwo, wino), napojów energetyzujących, produktów z wysoką zawartością soli, drożdży, cukru w każdej postaci (słodycze, miód), serów pleśniowych, orzeszków, suszonych owoców (np.rodzynki), produktów przetworzonych i zawierających konserwanty oraz gluten
- jedzenie zgodne z grupą krwi


 WSKAZANIA DO DETOKSYKACJI ORGANIZMU



- zaparcia, zaburzenia trawienne

- wzdęcia i gazy
- ból żołądka
- ból głowy, migrena
- bóle stawowe i mięśniowe
- anemia
- przewlekłe zmęczenie, brak energii i witalności
- alergie
- depresja
- biegunka
- powiększenie węzłów chłonnych
- gorączka
- częste przeziębienie, katar, kaszel
- nocne zgrzytanie zębami
- zły stan skóry, dermatozy, pokrzywka, wypryski, egzema,świąd, suchość, pękanie, trądzik, ziemista cera
- nadwrażliwość jelit, zespół jelita drażliwego
- uchyłkowatość jelit
- rozdrażnienie, nadpobudliwość nerwowa
- żółtaczka
- czerwone oczy, zmiany pod oczami, zmiana owalu twarzy
- zaburzenia snu, bezsenność
- problemy z przemianą materii, nadwaga, niedowaga, silne łaknienie
- wypadanie włosów (zatrucie jonami metali ciężkich, głównie rtęci)
- choroby reumatyczne
- nieświeży oddech, metaliczny smak w ustach
- mocno cuchnący stolec, intensywny zapach moczu
- pasożyty w kale
- hemoroidy
- sterczący brzuch
- grzybica, zakażenie grzybem Candida
- niska odporność i częste infekcje
- brak zainteresowania seksem, obniżony popęd płciowy,impotencja
- kamica
- podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów
- choroby cywilizacyjne m.in. cukrzyca
- choroby nowotworowe
- planowane rozpoczęcie dodatkowej suplementacji diety witaminami, minerałami czy ziołami (wstępne oczyszczenie organizmu zwiększa ich przyswajalność i w konsekwencji efekt leczniczy)


Oczyszczanie organizmu – Giennadij Małachow
Lecznicza głodówka – G.P. Małachow
Dieta oczyszczająca wątrobę – Cabot Sandra
Surowa dieta oczyszczająca – Natalia Rose
www.leczeniepro.pl

Read More

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Sękacz domowy- przepis podstawowy

 U mnie w domu nie ma drugiej osoby z nietolerancją glutenu także to dość duży problem, zwłaszcza gdy domownicy domagają się "normalnych"  ciast, czasami jest  ciężko bo gdy muszę takowe przygotować a nie za bardzo mogę je zjeść to nie jest to dość miła sprawa ... tortury...także ja  przygotowuje a J. próbuje i w razie konieczności doprawia po swojemu...Choć czasami zdarzy mi się skubnąć mały kęs ale szybko pojawiają się skutki mojej słabości...





Składniki:

5 jajek
250 gram masła
1 szklanka mąki krupczatki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki cukru

( użyłam szklanki pojemności 250 ml,)

15 gram proszku do pieczenia


Wykonanie:
 Masło wraz z cukrem ucieramy dodajemy  żółtka i miksujemy aż do konsystencji " puchu" lekko płynna ale puszysta..

Mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy do utartego masła.

Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do naszego ciasta delikatnie mieszamy (nie miksujemy)

Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni ważne żeby piekarnik ustawić na górne ogrzewanie bez termoobiegu.

Tortownice (ja użyłam o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

3 łyżki naszego ciasta wykładamy do tortownicy i rozsmarowujemy  po całej tortownicy na cieniutkie placki..Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż zarumieni się nam góra ciasta.. Następnie wyjmujemy z piekarnika i na upieczony spód kładziemy powtórnie 3 łyzki ciasta rozsmarowujemy i pieczemy ponownie aż zarumieni się nam góra.

Powtarzamy czynność aż do wyczerpania ciasta..





Read More

niedziela, 20 kwietnia 2014

Stefan czy Sefanka

Dziś na naszym stole zagości ciasto uwielbiane przeze mnie w niedalekiej przeszłości...teraz natomiast mogę tylko na nie popatrzeć ;) no ewentualnie zgrzeszyć i cierpieć ;/

Ale dla was wszystkich, którzy nie musicie przejmować się glutenem ciasto powinno sie spodobać...Mój tester mówi że ciasto pycha ;)



Składniki 

Duże opakowanie herbatników
800 ml mleka
7 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
mały budyń lub połowa tradycyjnego opakowania
80 gram masla

Masa krówkowa 
Dżem z czarnej porzeczki
wiórki kokosowe do posypania
mleko do nasączenia herbatników
oraz mleko do rozcieńczenia ciasta


Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się mleka wsypujemy kasze manną i gotujemy na małym ogniu około 5-9 min.pod koniec gotowania dodajemy budyń i  energicznie mieszamy około 1 minuty aż nasza masa zrobi sie bardzo gęsta. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieram z naszą ostudzoną masą dodając ją stopniowo, jeśli widzimy ze masa jest zbyt gęsta dolewamy troszeczkę mleka, by lekko ją rozcieńczyć.

Herbatniki nasączam mlekiem  i na drewnianej desce do krojenia układam 9 krakersów po 3 w każdym rządku formując prostokąt.

Następnie smarujemy herbatniki dżemem porzeczkowym, wykładamy część masy budyniowej. 
Nasączamy kolejne herbatniki i układamy je na wierzch naszego kremu następnie smarujemy je masą korówkową układamy kolejną warstwę masy budyniowej

Powtarzamy układanie warstw.

Ważne by ostatnia warstwa była nasza masa budyniowa,którą smarujemy dokładnie całe ciasto łącznie z bokami..Posypujemy wiórkami i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.








Read More

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Ognisty gulasz

Dziś na obiad do nas zawitał Gulasz, a że kocham ostre potrawy to i ta jest bardzo ognista ;)

Składniki:
( 1 porcja lub 2 małe)


250 gram szynki
1 szklanka (250 ml.) przecieru pomidorowego
1 papryczka chilli
1 ogórek kiszony
1/4 cukinii
2 pieczarki
4 ząbki czosnku
przyprawy: pieprz ziarnisty, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy ja dałam około 1/2 łyżeczki
2 łyżki masła

Na rozgrzaną patelnie dodaję rozdrobniony czosnek oraz chilli, pokrojoną w paseczki cukinię oraz masło i posiekane w kostkę mięso...Podsmażam około 5 min. na średnim ogniu

Gdy już mięso się lekko zarumieni dodaje przecier pomidorowy, przyprawy, pokrojone w plasterki pieczarki oraz ogórka kiszonego, wszystko duszę pod przykryciem około 10 min. następnie zwiększamy ogień i już bez pokrywki smażę około 5 min.

Smacznego!!







Read More

niedziela, 13 kwietnia 2014

Sernik kajmakowy z orzechami

Kocham serniki te pieczone i te na zimno, z owocami czy tez bez....WSZYSTKIE ;)

Wczoraj miałam nie odpartą ochotę na sernik i masę kajmakową dlatego trzeba było wszystko razem połączyć, by móc zaspokoić swoje żądze ;)

do tego orzechy i wyszedł serniczek a'la snickers...

Składniki:

1 kg twarogu sernikowego
1 opakowanie cukru waniliowego
3 krople aromatu waniliowego
1 opakowanie budyniu
1/2 szklanki śmietany użyłam (szkl. pojem. 250 ml )
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka

puszka masy kajmakowej
puszka orzeszków


Cukier oraz cukier waniliowy ucieramy z jajkami.Dodajemy śmietanę, chwilę miksujemy. Następnie dodajemy ser...Budyń, mąkę mieszamy razem a następnie dodajemy do sera i chwilę miksujemy... A na koniec aromat waniliowy...

Pieczemy 10 minut w temp. 200 stopni i 45 minut w temp. około 160 st

Ostudzony sernik smarujemy masa kajmakową .

Na patelnię wsypujemy orzeszki i chwile prażymy. A następnie posypujemy sernik.








Smacznego!!!

Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanoc bez glutenu.
Read More

sobota, 12 kwietnia 2014

Wyrolowana pieczona kiełbasa

Dziś Kochani obiad lub nawet i śniadanie specjalnie dla niego,  nie znam mężczyzny, który pogardziłby boczkiem zwłaszcza pieczonym...;)

Składniki:

2 długie kiełbaski 
boczek pokrojony w plasterki ilość uzależniona od grubości i długości kiełbasek
2 łyżki groszku oraz kukurydzy z puszki
2 łyżki startego żółtego sera
przyprawa do boczku lub wieprzowiny
główka czosnku


Farsz warzywny:

1/2 cukinii 
6 dużych pieczarek
1/2 małego pora
sól, pieprz, papryka słodka
1 łyżka masła


Kiełbaski dzielimy na dwie części, na środku kiełbaski robimy sakiewkę by można było włożyć nasz farsz, ale nie przecinając brzegów.

do środka wkładamy groszek, kukurydzę oraz ser żółty

Boczkiem owijamy kiełbaski, jeśli mamy krótkie plasterki możemy pomóc sobie wykałaczkami

Podsmażamy na patelni aż boczek się przypiecze.

Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy nasze rollsy wraz z powstałym tłuszczem, dodajemy nie obrane ząbki czosnku. Pieczemy w tem. 180 st do momentu aż czosnek będzie miękki w środku.


Farsz warzywny:

Wszystkie warzywa kroimy w plasterki.
Na patelni podsmażamy pieczarki z dodatkiem masła następnie dodajemy pora a pod koniec smażenia cukinie. Dodajemy przyprawy i chwile jeszcze podsmażamy.









Read More

niedziela, 6 kwietnia 2014

Quiche po chłopsku

W piękna niedziele słoneczna i cieplutką po odbyciu długiego spaceru po lesie z pieskiem, trzeba było przygotować obiad, dziś bardziej zmyślą o chłopaku czyli z boczkiem.

Zainspirowana bardzo ciekawym przepisem, który znalazłam na wspaniałym blogu Potrawy Półgodzinne postanowiłam dziś przygotować Quiche, które wyjątkowo lubię...Spód całkowicie bezglutenowy więc dla mnie idealny..z dużą ilością warzyw no i na deser boczek tylko dla Niego ;)


Składniki:

Na ciasto:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mąki u mnie gryczana
4 łyżek mleka
3 łyzki oleju
1 jajko
sól


Farsz:

1/2 cukinii
5 pieczarek
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
3 łyżki kukurydzy
3 łyżki groszku
5 plasterków boczku 
Przyprawy

Masa jajeczna:

2 jajka
2 duże łyżki śmietany
3 łyżki mleka
2 ząbki czosnku rozdrobnione
100 gram, startego sera

Wykonanie:

Kasze jaglaną gotujemy. Już ostudzoną miksujemy w blenderze razem z jajkiem na gładką masę..Dodajemy mąkę, olej, sól i wszystko razem zagniatamy, w razie gdyby ciasto nie dało się ładnie ugniatać dodajemy mleko..Ciasto wyrabiamy okolo 5 minut.
Następnie blaszkę wykładamy ciastem bardzo dokładnie by przylegało do brzegów. Pieczemy około 5 minut w tem. 180-200 stopni

Boczek smażymy na patelni aż będzie bardzo chrupiący i praktycznie pozbawiony tłuszczu.
Cukinie i pieczarki podsmażamy z dodatkiem czosnku i chilli do momentu całkowitego wyparowania wody.


Składniki na masę jajeczną mieszamy wszystkie ze sobą.

Na upieczony spód układamy wszystkie warzywa zalewamy masą jajeczną i na wierzch układamy upieczony boczek.

Całość zapiekamy około 15 min w tem 180-160 stopni.









Smacznego!!!
Read More

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena