poniedziałek, 30 czerwca 2014

3Bit

Ciasto to jest pyszne zarówno w wersji bezglutenowej jak i  zrobione w tradycyjny sposób... W związku z tym że ja nie jem słodyczy ;p to zrobiłam   wersje glutenową specjalnie na powitanie strudzonego wędrowca...;) a również po to żeby mnie nie kusiło...

Ale jeśli jesteś alergikiem proponuje zamienić zwykłe herbatniki na bezglutenowe i tak samo postąpić z budyniem...i ciasto będzie idealne dla glutenka...

Składniki

2 opakowania herbatników po 200 gram
puszka masy kajmakowej korówkowej
2 budynie waniliowe ja użyłam Delecta waniliowe z białą czekoladą
2 szklanki mleka ( moja była pojemności 250ml.)
3 łyżeczki cukru
500 ml śmietany min. 30% tł
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany
150 ml. masła
kakao do posypania



Blachę (około 24 cm. ) wykładamy pojedynczą warstwą herbatników i rozsmarowujemy masę kajmakową* przekładamy następną warstwą herbatników, dociskamy. odstawiamy do lodówki.

1, 1/2 szkl. mleka gotujemy a do  pozostałej 1/2  mleka wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy na wysokich obrotach az do uzyskania gładkiej masy.

Bitą śmietanę miksujemy na sztywną pianę pod koniec dodajemy fixy i cukier puder...

Na Herbatniki przekładamy masę budyniową na wierzch kładziemy kolejna warstwę z herbatników i na to bitą śmietanę...Odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki...Przed podaniem posypujemy kakaem...










Read More

niedziela, 29 czerwca 2014

Kotlety z kaszy jaglanej

To już chyba trzecia odsłona kotletów z kaszy jaglanej...Każda z nich jest pyszna i inna od poprzedniej...
Dziś trochę bardziej kaloryczna no ale od wielkiego dzwonu można sobie pozwolić...

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
3 pieczarki
1/4 cukinii
1 gruby plaster sera żółtego
papryczka chilli
jajko
2 łyżki maki ryżowej lub innej bezglutenowej
pieprz ziarnisty, sól, kurkuma
olej rzepakowy do smażenia



Kaszę 3-krotnie płuczemy w zimnej wodzie...następnie gotujemy do miękkości. Studzimy

Wystudzoną kaszę przekładamy do blendera dodajemy mąkę oraz jajko i miksujemy na gładką papkę.
Pieczarki, cukinię oraz ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kaszy doprawiamy do smaku...I smażymy z każdej strony na rumiany kolor...

Smacznego!!!






Read More

Omlet z pieczarkami i żółtym serem (zapiekany)

Zapraszam serdecznie na szybkie i bardzo pożywne śniadanko na dobry początek każdego dnia...

Składniki:

3 duże jajka lub 4 mniejsze
3 łyżki maki gryczanej
4 łyżki wody gazowanej
sól, pieprz, chilli

5 pieczarek
kilka plasterków cukinii
około 1 cm plaster żółtego sera


Piekarnik rozgrzewamy do 200st.

Do miski wbijamy jajka dodajemy mąkę, wodę oraz przyprawy. Wszystko roztrzepujemy bardzo dokładnie.

Smażymy dwa cienkie omlety.

Na jednym z omletów kładziemy starte pieczarki, ser żółty oraz pokrojoną w plastry cukinię. Przykrywamy drugim omletem i zapiekamy około 10 min.






Read More

sobota, 28 czerwca 2014

Sałatka z Bobem

Nareszcie sobota, to był bardzo długi i ciężki tydzień w pracy, średnio 12 godzin wyjętych z życiorysu dzień w dzień...Na szczęście dziś mam chillout  i mogę w końcu nadrobić zaległości kulinarne z całego tygodnia...Niestety troszeczkę jestem już padnięta ze zmęczenia bo od około 30 godzin jestem na nogach, do tego wypiłam wiadro kawy przez ten czas...ale jeszcze kilka obowiązków domowych, zestaw ćwiczeń itp i mogę udać sie na zasłużony odpoczynek

Na targu w sumie już od dawna ale w związku z tym że ja zakupy robię raz w tygodniu i to głównie w weekendu dopiero dziś pierwszy raz w sezonie mogłam nacieszyć swoje podniebienie...pięknym, zielonym mięciutkim i przepysznym bobem...ach mam wrażenie że na niego czekam z większym utęsknieniem przez cały rok niż na truskawki...i oto jest...


Dziś mam dla was bardzo pyszna i pożywna sałatkę...

Składniki: 3 porcje

500 gram bobu
pęczek szczypiorku
4 jajka
2 plastry sera feta
sól, pieprz
mały ząbek czosnku
1 łyżka płaska majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego


Bób oraz jajka gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy

Szczypiorek oraz jajka kroimy na małe kawałki. dodajemy bób. oraz pokrojony w grubsza kostkę ser feta. Dodajemy przyprawy oraz majonez i jogurt. Mieszamy

Smacznego










Sałatka zamiast kanapki!
Read More

wtorek, 24 czerwca 2014

D2. Sałatka jajeczna z wędzoną makrelą

Idealne na śniadanie, czy na obiad do pracy...do tego lekka więc możemy się nie ograniczać.

Składniki:

1 ogórek zielony
1/2 cebuli
1/2 makreli wędzonej
kiełki u mnie brokułu
3 łyżki kukurydzy
4 jajka
2 łyżki naturalnego jogurtu
sól pieprz


Jajka gotujemy na twardo, następnie kroimy w drobna kostkę, ogórek oraz cebule rozdrabniamy na mniejsze kawałki...dodajemy kukurydze i kiełki
Makrele oczyszczamy z ości dodajemy do reszty składników...Mieszamy nasza sałatkę z jogurtem i doprawiamy do smaku.




Read More

D1. Grillowane piersi z kurczaka z ryżem w pomidorach

Wczoraj w ramach koleżeńskiego wsparcia w dla zdrowego odżywiania, przez 2 tygodnie będę proponowała dietetyczne dania z diety która została opracowana dla mnie. Jestem na niej od stycznia 2014 roku, i muszę powiedzieć że gdyby moja praca nie wymagała tak dużego pokładu energii i gdybym nie fundowała sobie dość kalorycznych przekąsek, jadała regularnie to zapewne spadek wagi byłby bardziej efektowny, natomiast uważam że lepiej jest grzeszyć raz na jakiś czas niż zrezygnować całkowicie z diety bo raz się wyłamałyśmy i zjedliśmy wielką czekoladę...To nic, błędy zdarzają się każdemu ważne że gdy zjemy coś nie dozwolonego SPALMY te kalorie aktywnie...ĆWICZMY i jeszcze raz ĆWICZMY, nie opierajmy się na samych dietach zwłaszcza tych eliminujących jakieś produkty z naszego życia...

W styczniu ważyłam 69 kg teraz ważę 62 kg i może już spadek wagi nie jest widoczny bo pojawiają się mięśnie natomiast zgubione centymetry są widoczne i to bardzo na ubraniach...Zapewne gdybym się ograniczała co do spożycia słodyczy były by to efekty znacznie zauważalne...

Zmiana diety to zmiana podejścia do życia, swojego życia, jeśli nie jesteśmy gotowi na nową SIEBIE to i na diecie długo nie wytrzymamy, ćwiczenia tez spełzną na niczym po kilku dniach bądź tygodniach...
WAŻNE postawmy sobie cel ale nie cel że za miesiąc zgubie 10 kg bo to bez sensu po miesiącu przytyjemy 2 razy tyle...Uważam że najlepszy cel to ten w którym mówimy sobie po cichu...."JESZCZE ZOBACZYSZ.." Ja jestem zachwycona gdy po tym czasie własnie  powiedziałam to zdanie, cudownie sprawić by komuś opadła szczęka ;) i że ktoś pożałował swoich czynów...;p

Z czasem cel już sam w sobie nie będzie nam potrzebny, za jakiś czas będziemy robić to sami dla siebie...Ale na początku naszej walki Cel jest najważniejszy...

Na obiad proponuje piersi z kurczaka grillowane w ziołach z ryżem z salsą pomidorową i kukurydza, do tego bukiet warzyw lub sałatek.

Składniki:

2 duże piersi z kurczaka
zioła do marynowania, ewentualnie gotowe mieszanki ziół do kurczaka lub na grilla
ząbek czosnku
1/2 cukinii
1 torebka ryżu 
2 pomidory
oregano, chilli, sól, pieprz, curry
2 łyżki kukurydzy


Piersi z kurczaka kroimy w cieńsze filety marynujemy z udziałem ziół i czosnku w małej ilości oleju. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Grillujemy.

Ryż gotujemy, pomidory wrzucamy do wrzątku na kilka chwil, następnie zalewamy zimna woda i obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę miąższ pomidora. dodajemy oregano, chilli, sól i pieprz oraz curry. jeszcze ciepły, odsączony z wody ryż mieszamy z pomidorami i kukurydzą.

Cukinie kroimy w grube plastry, polewamy małą ilością oleju i grillujemy.



Read More

sobota, 21 czerwca 2014

Kanapka z grillowanym kurczakiem

Zapewne narażę się kilkorgu z was, ale muszę to powiedzieć....Kocham reprezentację Niemiecką.....;) moja miłość do Niemiec i Niemców zaczęła się dawno temu spędziłam wiele czasu w tym pięknym kraju...Uwielbiam ich perfekcjonizm, twarde zasady, otwartość na ludzi i akceptację odmienności innych...Mogłabym zachwycać sie tym krajem godzinami ale  nie o tym dziś... Dziś jestem kibicem, i z niecierpliwością czekam na dzisiejszy mecz ;)

Do podjadania w między czasie przygotowałam lekkie kanapki z grillowanym kurczakiem i jajkiem w koszulce...z pomidorową salsą...

Składniki jakie użyłam podczas przygotowywania kanapek:

pomidor
cebula
bułki ciabatta bezglutenowa firmy Schär
kiełki brokułu
jajka
piersi z kurczaka
zioła do marynowania: chilli, papryka słodka, czosnek ewentualnie gotowa mieszanka ziół do kurczaka, olej rzepakowy

salsa pomidorowa:

3 pomidory
ząbek czosnku
papryczka chilli
pieprz ziarnisty
sól


Piersi z kurczaka marynujemy w oleju oraz przyprawach. odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki. Następnie grillujemy

W rondlu doprowadzam do wrzenia wodę dodaję 1 łyżkę octu i gdy woda jest mocną wrząca wbijam jajko, gotujemy około 3 min. Jesli nie mamy w prawy w przyrządzaniu jajek w koszulce polecam wbić jajko do łyżki wazowej a następnie zanurzyć w wrzącej wodzie wraz z łyżką wtedy gotujemy około 5 min.

Salsa pomidorowa:

Pomidory wrzucamy do wrzątku na dosłownie kilka chwil by łatwiej nam było zdjąć skórkę, następnie kroimy w drobną krostę, papryczkę chilli wraz z ziarnami kroimy drobno, tak samo postępujemy z czosnkiem...doprawiamy pieprzem i solą.

Dekorujemy według własnego uznania dodając swoje ulubione warzywa.











Read More

czwartek, 19 czerwca 2014

Czekoladowy Omlet z truskawkami...

 Zakupiłam dziś koszyczek truskawek i obiecałam sobie w duchu że dziś nawet nie wejdę do kuchni...
no ale jednak to silniejsze ode mnie i z przeznaczeniem nie wygram...

Bardzo lekkie danie bardziej śniadaniowe lub do przyrządzenia na kolację, dodatkowo bezglutenowe i dosłownie z zegarkiem w ręku w 10 min.

 Składniki: 1 porcja

2 jajka
2 łyżki maki gryczanej
2 łyżki kakao
4 łyżki mleka
2 łyżki cukru


mały pojemnik jogurtu naturalnego lub swój ulubiony smak
truskawki ilość dowolna ;)   

Wszystkie składniki na omlet przekładamy do miski, miksujemy do idealnego połączenia sie składników i smażymy omlet. Dekorujemy

 Smacznego...


Wyszedł pychaaaaaaa ;)





Read More

wtorek, 17 czerwca 2014

Makaron Czekoladowy z Ciasta Naleśnikowego z Truskawkami

Sezon truskawkowy to jeden z przyjemniejszych chwil w czasie wiosenno- letnim... Truskawki to owoc doskonały nadaje się praktycznie do wszystkiego,  naleśniki kochamy chyba wszyscy a truskawki komponują się z nimi idealnie...

Przepis i wykonanie  ciasta naleśnikowego znajdziecie TU

Dodatkowo potrzebujemy:

1 małą śmietanę 36%
3 łyżki soku z truskawek lub barwnik czerwony
szklanka truskawek


Śmietanę miksujemy pod koniec dodajemy sok z truskawek i miksujemy aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Truskawki rozgniatamy widelcem.










Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form   http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php
Read More

Makaron czekoladowy z ciasta naleśnikowego

Na śniadanie miałam ochotę na makaron czekoladowy ale powiedziecie sami chyba ostatnia rzeczą na jaka ma się ochotę o 5 rano to robienie makaronu...więc trzeba było wymyśleć coś na szybko co idealnie połączy się z truskawkami.

Szperając kiedyś w internecie trafiłam na szybka wersje makaronu z ciasta naleśnikowego...wyglądała imponująco wiec czemu nie...;)

Składniki: 7 cienkich naleśników


WERSJA BEZGLUTENOWA
1, 1/2 szklanki maki ryżowej
1/2 szklanki maki kukurydzianej
cukier waniliowy
1 jajko
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao



Składniki: 

Ciasto naleśnikowe z mąki pszennej

1 szklanka (250 ml.) mąki krupczatki
1 szklanka (250 ml) mleka
3 łyżki oleju
1 jajko
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru 



Wszystkie składniki na ciasto naleśniki miksujemy razem, naleśniki na ciasto bezglutenowe odstawiamy na 20 min., następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Rolujemy i kroimy w 1 cm paseczki.











Read More

niedziela, 15 czerwca 2014

Tortilla wegetariańska

Jak dla mnie hiszpańska tortilla to danie idealne na każdą porę dnia, śniadanie, obiad czy kolacja zawsze smakuje równie dobrze...

Dziś wegetariańska wariacja Tortilli...

Składniki: 4 porcje

3/4 cukinii
250 gram pieczarek
2 łyżki masła
1 łyżka przyprawy typu Warzywko
500 gram ziemniaków
papryka zielona
po 2 łyżki fasoli czerwonej, kukurydzy, groszku konserwowanego


5 jajek 
szklanka śmietany
sól,pieprz
150 gram żółtego sera
papryczka chilli
ząbek czosnku
 przyprawy: chili, zioła prowansalskie, mieszanka ziół do warzyw


Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywko.
Cukinie oraz pieczarki podsmażamy na maśle

Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki i układamy naczyniu żaroodpornym lub na patelni  (ja użyłam naczynia żaroodpornego), dodajemy część usmażonej cukinii oraz pieczarek oraz pokrojoną w paseczki zieloną paprykę, groszek kukurydzę oraz fasole następnie znowu ziemniaki i pozostałą część pieczarek oraz cukinii.

Do miski wbijamy jajka oraz śmietanę wszystko razem energicznie mieszamy, dodajemy starty żółty ser, pokrojona drobno papryczkę oraz czosnek i wszystkie przyprawy jakie tylko lubimy.

Zapiekamy 25-30 min w tem 180 st.











  
Read More

niedziela, 8 czerwca 2014

Babeczki z kaszy jaglanej ( wytrawnie)

Kasza jaglana ostatnimi czasy króluje w mojej kuchni, zakochałam się w niej doskonała prawie do wszystkiego zarówno na słodko jak i na sposób wytrawny...I dziś właśnie na sposób wytrawny Babeczki warzywne.


Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
5 pieczarek
1/2 cukinii
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia 
5 grubych plasterków sera żółtego
papryczka chilli
jajko
przyprawy: pieprz ziarnisty, sól, papryka słodka, gotowa mieszanka do warzyw




Kaszę płuczemy i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie,często mieszamy żeby się nie przypaliła,  w razie konieczności podczas gotowania dolewamy wodę. Studzimy.

Pieczarki, cukinie, chili oraz czosnek rozdrabniamy na drobne kawałki podsmażamy na oleju pod koniec dodajemy przyprawy.

Ser żółty kroimy w grubą kostkę.

Kaszę przekładamy do blendera i chwile miksujemy, dodajemy jajko, ser żółty oraz warzywa mieszamy i przekładamy do foremek.

Pieczemy około 15 minut w tem. 200 stopni

Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.







Read More

Bułki bezglutenowe z masełkiem czosnkowym i suszonymi pomidorami

Tak z innej beczki, czasami zastanawiam dlaczego mój organizm domaga sie w upały tłustych mięsnych dań, zazwyczaj normalni ludzie maja takie zachcianki w okresie zimowym. Natomiast u mnie im większy upał tym większa ochota na np. surowe mięso, dania z tłustymi sosami...
Ciekawe nigdy sie w to nie zagłębiałam, ale chyba warto by bylo się temu przyjrzeć dziś np zjadlam ogromniasty kebab z ogromną porcja sosu czosnkowego ;/

Pomijając fanaberie mojego organizmu... Dziś zapraszam na bułeczki bułeczek ;)

Składniki na 6 bułeczek


 1 opakowanie mieszanki na chleb Firmy Celiko
65 ml mleka
110 ml. wody
2 łyżki oleju ja użyłam oleju z pomidorów suszonych

3 łyżki masła
2 łyżki oliwek zielonych
5 pomidorów suszonych
3 ząbki czosnku
sól pieprz
1 mała papryczka chilli

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Masło łączymy z posiekanymi pomidorami, czosnkiem, oliwkami oraz papryczka chilli, przyprawiamy do smaku.

Formując bułeczki nakładany po 1 łyżeczce masła, nadajemy kształt bułki i pieczemy 20 min. w tem. 200st.





Read More

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena