Ciasto to jest pyszne zarówno w wersji bezglutenowej jak i zrobione w tradycyjny sposób... W związku z tym że ja nie jem słodyczy ;p to zrobiłam wersje glutenową specjalnie na powitanie strudzonego wędrowca...;) a również po to żeby mnie nie kusiło...
Ale jeśli jesteś alergikiem proponuje zamienić zwykłe herbatniki na bezglutenowe i tak samo postąpić z budyniem...i ciasto będzie idealne dla glutenka...
Blachę (około 24 cm. ) wykładamy pojedynczą warstwą herbatników i rozsmarowujemy masę kajmakową* przekładamy następną warstwą herbatników, dociskamy. odstawiamy do lodówki.
1, 1/2 szkl. mleka gotujemy a do pozostałej 1/2 mleka wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy na wysokich obrotach az do uzyskania gładkiej masy.
Bitą śmietanę miksujemy na sztywną pianę pod koniec dodajemy fixy i cukier puder...
Na Herbatniki przekładamy masę budyniową na wierzch kładziemy kolejna warstwę z herbatników i na to bitą śmietanę...Odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki...Przed podaniem posypujemy kakaem...
Read More
Ale jeśli jesteś alergikiem proponuje zamienić zwykłe herbatniki na bezglutenowe i tak samo postąpić z budyniem...i ciasto będzie idealne dla glutenka...
Składniki
2 opakowania herbatników po 200 gram
puszka masy kajmakowej korówkowej
2 budynie waniliowe ja użyłam Delecta waniliowe z białą czekoladą
2 szklanki mleka ( moja była pojemności 250ml.)
3 łyżeczki cukru
500 ml śmietany min. 30% tł
3 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany
150 ml. masła
kakao do posypania
Blachę (około 24 cm. ) wykładamy pojedynczą warstwą herbatników i rozsmarowujemy masę kajmakową* przekładamy następną warstwą herbatników, dociskamy. odstawiamy do lodówki.
1, 1/2 szkl. mleka gotujemy a do pozostałej 1/2 mleka wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Masło ucieramy mikserem i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy na wysokich obrotach az do uzyskania gładkiej masy.
Bitą śmietanę miksujemy na sztywną pianę pod koniec dodajemy fixy i cukier puder...
Na Herbatniki przekładamy masę budyniową na wierzch kładziemy kolejna warstwę z herbatników i na to bitą śmietanę...Odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki...Przed podaniem posypujemy kakaem...