sobota, 20 grudnia 2014

Rillettes wieprzowe

Rillettes to smarowidło do chleba, przypominające pasztet, ale o bardziej rustykalnej konsystencji. Klasyczne są właśnie z wieprzowiny, ale można je przygotować z kaczki, gęsi, królika lub zająca, a nawet z łososia.



Składniki:


60 gram peklosoli na 1 litr wody
600 gram szynki
600 gram boczku bez żeber
300 ml. wina białego
liść laurowy
pieprz ziarnisty
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka tymianku oraz koperku
główka czosnku
200 gram smalcu
kilka kuleczek ziela angielskiego oraz gorczycy


Do garnka wlewamy 1 litr wody dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę. Gotujemy . Następnie całkowicie studzimy i dodajemy peklosól. Wkładamy do naszej zalewy mięso i marynujemy najkrócej dobę ale najlepiej by mięso peklowało się około 8-10 dni.


Mięso kroimy na kawałki, przekładamy do garnka o grubym dnie dodajemy wino oraz smalec i dodajemy tylko tyle wody by zakryła mam całkowicie mięso.Dodajemy przyprawy oraz ząbki obranego czosnku. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową.

Wkładamy do piekarnika na 3,5 godziny w tem. 150 st. po tym czasie trochę płynu powinna nam się zredukować. podkręcamy tem. do 200 st i pieczemy bez przykrycia jeszcze 30 min.

Płyn odlewamy ale zachowujemy. Mięso wyjmujemy i najlepiej palcami rozdrabniamy na małe niteczki. Mięso przekładamy z powrotem do naszego wywaru. Mieszamy i przelewamy do naczynek w których zamierzamy podać nasze smalczyk. Ponieważ ja robiłam go dziś a do świat jeszcze troszkę to przechowuje go w słoiczkach.






Read More

Śledzie w oleju z cebulką

Jedno z podstawowych dań na świątecznym  stole...

Składniki na 2 l. słoik

800 gram śledzi al a matias
4 duże cebule
1 szkl. oleju
pieprz ziarnisty,sól


Śledzie moczymy w wodzie z niewielką ilością octu min 4 godz

Następnie kroimy w paseczki.
Cebulę w piórka lekko solimy i ugniatamy dłonią by lekko ją zmiękczyć. Dodajemy pieprz.

W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie cebulę powtarzamy tą czynność do wyczerpania składników następnie zalewamy olejem. Zakręcamy słoik. Śmiało postoi około 1 tyg. w lodówce



Śledzie Wigilijne 2014
Read More

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pierogi Ruskie

Świąteczny czas to jeden z tych momentów na który czekam z niecierpliwością. Porządki, życie w ciągłym biegu, tu coś kup tu coś zrób achhhhh ;)

W tym roku robię święta w naszym domu, jest jeszcze jedna ważna uroczystość, która sie przy okazji odbędzie ale na razie o tym ciiiiii...

Pierwsze do ataku w świątecznej ganianinie   pokleiłam sobie pierożki ruskie i z grzybami ale dziś o ruskich.


Składniki na 50 szt.

użyłam szkl. poj. 500 ml.

2 szkl. mąki poznańskiej czyli około 700 g
1 szklanka wrzątku
szczypta soli
1 łyżka miękkiego masła


Farsz:

1,5 kg ziemniaków
3 kostki sera białego półtłusty każdy po 200 gram
4 cebule
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
pieprz
sól



Makę przesiewamy dodajemy, wrzątek, sól oraz masło i mieszamy drewniana łyżką żeby się nie poparzyć, następnie gdy ciasto delikatnie przestygnie zagniatamy. Przykrywamy ciasto gorąca miseczką. Odrywamy część ciasta a resztę trzymamy pod miską. wałkujemy.

Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli, cebulę, czosnek kroimy w kostkę i smażymy na zloty kolor.
Ugotowane ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku.

Wrzucamy przygotowane pierogi do wrzatku i gotujemy chwile od momentu wypłynięcia.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić, układamy na lnianej ściereczce do całkowitego ostygnięcia, przekładamy do woreczków.










Pierogi na Wigilię Pierogi wigilijne
Read More

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena