400g. makaronu rurki (penne)
4 różyczki brokułów
Szklanka groszku zielonego ja użyłam mrożonego,
ale może być też konserwowy
1 serek topiony szczypiorkowy bądź ziołowy
około 100g.
Szklanka śmietany
2 łyżki Warzywka
Pieprz ziarnisty, chili, sól i pieprz
100g. sera żółtego
Kilka listków natki z pietruszki
Makaron
gotujemy… groszek mrożony (groszku konserwowego nie gotujemy) gotujemy w 2
szklankach wody, do miękkości, dodajemy 2 łyżki Warzywka …pod koniec dodajemy
brokuły i gotujemy jeszcze 3minuty…pół szklanki wywaru, w którym gotowały się
warzywa odlewamy, a resztę wylewamy…Warzywa polewamy zimna wodą…
Wywar
wlewamy do rondelka dodajemy serek topiony i energicznie mieszamy do momentu
rozpuszczenia się, następnie wlewamy śmietanę i chwile gotujemy…
Dodajemy groszek i
brokuły a następnie ser żółty, pieprz ziarnisty i na bardzo małym ogniu
gotujemy do momentu roztopienia się sera…
Do sosu dodajemy
makaron i wszystko ze sobą mieszamy…dodajemy przyprawy do smaku i natkę
pietruszki
Smacznego ;)
Uwielbiam penne ! :)
OdpowiedzUsuńz sosem serowym i brokułami jest cudowne ;)
pozdrawiam.
zgadzam się ....kocham wszystko co tu jest makaron, sos serowy i brokułyyyy ;)
OdpowiedzUsuń