Składniki:
- 600 gram maki pszennej
- 40 gram drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- kubek ciepłej wody około 250 ml.
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bazylii
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto, do momentu az przestanie sie kleić do rąk...odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu wałkujemy kulki na małe placki o grubości nie większej niż 1 cm.i od razu wkładamy do piekarnika rozgrzanym do 250 st. wkładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowana bardzo dokładnie tłuszczem..chlebek posypujemy bazylią...wkładamy do nagrzanego piekarnika na 7-10 min. ...wyjmujemy z piekarnika gdy góra lekko z ciemnieje...
Wyciągamy blachę przykrywamy folią aluminiową na kilka chwil...pod folia placki powinny dojść w środku
Jeśli kulki ciasta rozwałkujemy bardziej to wyjdzie nam idealny chlebek pita do kebabów
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*