środa, 24 lipca 2013

Chlebek do Souvlak-ów z bazylią

Greckich smaków ciąg dalszy...




Składniki:


  • 600 gram maki pszennej
  • 40 gram drożdży
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • kubek ciepłej wody około 250 ml.
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bazylii

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto, do momentu az przestanie sie kleić do rąk...odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.



Formujemy na małe porcję i znowu odkładamy do wyrośnięcia...





                                  


Po wyrośnięciu wałkujemy kulki na małe placki o grubości nie większej niż 1 cm.i od razu wkładamy do piekarnika rozgrzanym do 250 st. wkładamy na  blachę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowana bardzo dokładnie tłuszczem..chlebek posypujemy bazylią...wkładamy do nagrzanego piekarnika na 7-10 min. ...wyjmujemy z piekarnika gdy góra lekko z  ciemnieje...
Wyciągamy blachę przykrywamy folią aluminiową na kilka chwil...pod folia placki powinny dojść w środku


Jeśli kulki ciasta rozwałkujemy bardziej to wyjdzie nam idealny chlebek pita do kebabów








0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena