Pokarmy, które spożywamy składają się z 3 odżywczych składników jednym z nich są WĘGLOWODANY są one najważniejszym źródłem energii dla naszego organizmu, pełnią funkcję fizjologiczną,regulują poziom głodu i sytości w naszym organizmie.
Węglowodany są bardzo zdrowe dla organizmu pod warunkiem że nie spożywamy ich w nadmiarze, konsekwencją nadmiernego spożywania jest - cukrzyca i otyłość a to dopiero początek zgubnego wpływu cukrów na nasz organizm.
Tycie powodują węglowodany 'oczyszczone' są to węglowodany. które podczas obróbki mechanicznej pozbawione zostały błonnika i kilku innych wartościowych składników.
Wówczas pozostał tylko cukier prosty. Po spożyciu cukrów prostych poziom glukozy szybko wzrasta. Cukry te w sposób bardzo szybki przedostają się do krwiobiegu, jeśli nie spalimy ich dostatecznie szybko wówczas organizm wyprodukuje dużą porcję insuliny, z którą trzustka nie da sobie rady i bardzo ją obciążymy....Usunie ona nadwyżkę glukozy głównie w postaci tłuszczu.
Węglowodany proste to te składające się głównie z jednostek cukru i w zależności od tego ile ich zawierają zwane są monosacharydami lub disacharydami. Monosacharydy to cukry jak glukoza, fruktoza. Disacharydy składają się przynajmniej z dwóch jednostek cukrów, połączonych ze sobą. Przykłady to laktoza, maltoza.
Te produkty musimy całkowicie wykreślić ze swojego jadłospisu:
Te produkty musimy całkowicie wykreślić ze swojego jadłospisu:
- napoje i soki słodzone
- cukier,słodziki
- białe pieczywo oraz pieczywo cukiernicze jak i słodycze
- produkty mleczne owocowe i smakowe
- dania gotowe
Dieta bogata w cukry proste prowadzi do bardzo wielu groźnych chorób:
* cukrzycy
* miażdżycy
* nadciśnienia
* chorób serca
Natomiast Węglowodany złożone są trawione przez nasz organizm znacznie wolniej, spowodowane jest to głównie tym, że cukry złożone zawierają duże ilości błonnika.
Węglowodany złożone występują:
1. Pokarmy pełnoziarniste
Pełne ziarna są bogate w błonnik, mają umiarkowany poziom białka, mało tłuszczu i są świetnym źródłem węglowodanów złożonych.
Przykłady to:
- proso
- owies
- kiełki pszenicy, jęczmienia
- brązowy ryż
- kasza gryczana
- otręby owsa, mąki kukurydzianej
- amarant
Produkty wytwarzane na bazie tych pokarmów również są bogate w węglowodany złożone. Przykładami są chleb i bułki z pełnego ziarna. Do takich należy również zaliczyć makaron z pełnego ziarna, płatki śniadaniowe z pełnego ziarna.
2. Owoce
Większość owoców zawiera sporo cukrów prostych. Do tych, które zawierają dużo węglowodanów złożonych są:
- morele
- pomarańcze
- śliwki
- gruszki
- grejpfruty
3. Warzywa
Większość warzyw, ze względu na zawartość skrobi zawiera węglowodany złożone. Najlepsze warzywa z punktu widzenia węglowodanów złożonych to:
- brokuły
- kalafior
- szpinak
- rzepa
- bakłażany
- ziemniaki
- bataty
- kukurydza
- marchew
- cebula
- sałata
- seler
- ogórki
- kapusta
- karczochy
- szparagi
4. Rośliny strączkowe
- soczewica
- fasola
- groszek
- czarna fasola
- soja
5. Inne
można wyróżnić korniszony, mleko sojowe oraz produkty mleczne jak jogurt o niskiej zawartości tłuszczy.
Z DIETY WZIĘTE ;)
Większość cukrów powinny stanowić węglowodany złożone,węglowodany nie powinny stanowić mniej niż 130 gram dziennie dawki.
Znowu przykład na mojej osobie będąc na diecie
redukcyjnej mam wyliczone spożycie dziennej dawki kalorii w wysokości 1673 kcl/ dziennie. Przy średniej dziennej aktywności fizycznej 5 razy w tyg.
Węglowodany: 2,7 g na 1 kg masy ciała tj 175 gram dziennej dawki
Również jestem na diecie odchudzającej i tez niestety muszę nie które produkty omijać szerokim łukiem...co nie znaczy że czasami nie podjadam nie zdrowe rzeczy...Człowiek żyje tylko raz więc nie zawsze trzeba sobie wszystkiego odmawiać...
OdpowiedzUsuń