czwartek, 12 września 2013

E czyli co?

Kochani muszę się przyznać szczerze bez bicia, że nie jestem konsumentem poinformowanym i zorientowanym we wszystkich konserwantach, barwnikach itp.
Po prostu są pewne firmy, które lubię i tak samo jest z produktami są takie, które jadam z przyjemnością i nie zaglądam w etykietki co jak i dlaczego a są takie że omijam z daleka...

A większość E to dla mnie zagadka, natomiast na swoją obronę mam to że kupując produkty staram się wybierać te, w których E jest najmniej..
Ale dobrze wszyscy wiemy że nie da sie ich wyeliminować całkowicie z naszego życia...Bo stety czy też niestety, ale każde z nas ma produkty za które gotowy jest zabić ;) a jak ich nie ma to bez kija nie podchodź. Coś prawie jak uzależnienie...

I ja tez mam ich kilka...i tak jak wspominałam nie wczytuje sie w ich etykietki, ale dziś o ZGROZO zostałam oświecona oglądając jeden z programów temu poświęconym.

Pierwsze co zrobiłam to przewertowałam internet w poszukiwaniu wszystkich konserwantów. Wychaczyłam wszystkie E  i zaznaczyłam wszystkie, które powinnam unikać w pożywieniu.

Postanowiłam sie przyjrzeć niektórym swoim produktom, które posiadam w domu...

I niestety to co odkryłam bardzo mnie przeraziło bo większość moich "smakołyków" posiada konserwanty, które podczas poddawaniu różnym procesom wytwarzają RAKOTWÓRCZE SUBSTANCJE..  Nie trzeba wiedzieć co kryje t drugie słowo, ale pierwsze jest wystarczająco przerażające i zdecydowanie odrzuca od  tego produktu. Skuteczna terapia odrzucająca, prawda???

Zapewne jesteście bloggerami i bloggerkami, którzy mają  E w małym paluszku i znają ich szkodliwy wpływ  na nasze zdrowie...ale może tak jak ja wiecie że są szkodliwe, ale nie wiecie w jakim stopniu.

Także przedstawiam najczęściej występujące konserwanty.


 E200 
Kwas sorbowy; syntetyczny, stosowany jako konserwant, głównie w margarynie i serach. Uważa się, że jest nieszkodliwy dla zdrowia, choć często powoduje reakcje alergiczne. W badaniach na szczurach stwierdzono, że kwas ten, podawany z dietą, powodował powiększenie masy wątroby.
 E201 
  
Sorbinian sodu, sól sodowa kwasu sorbowego; syntetyczny, dodawany do serów, margaryn; nieszkodliwy.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif

 E202 
  
Sorbinian potasu, sól potasowa kwasu sorbowego; syntetyczny, dodawany do serów, margaryn, jogurtów i innych fermentowanych produktów mlecznych; nieszkodliwy.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif

 E203 
  
Sorbinian wapnia, sól wapniowa kwasu sorbowego; syntetyczny, dodawany do serów, margaryn; nieszkodliwy.
 E236 
  
Kwas mrówkowy; syntetyczny; dodatek do ryb wędzonych, surowych soków owocowych; nieszkodliwy.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif

 E237 
  
Mrówczan sodu; syntetyczny; nieszkodliwy.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif

 E238 
  
Mrówczan wapnia; syntetyczny; nieszkodliwy.
 E260 
  
Kwas octowy; syntetyczny lub fermentacyjny; dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif

 E261 
  
Octan potasu; syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif

 E262 
  
Dwuoctan sodu; syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif

 E263 
  
Octan wapnia; syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif

 E270 
  
Kwas mlekowyu noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii, jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty. 




























 E210
  
Kwas benzoesowy; syntetyczny, dodatek do napoi gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzywnych, sałatek. Po jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się częste spożywanie.

http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E211 
  
Benzoesan sodu, sól sodowa kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; występuje naturalnie w znacznych ilościach (które mogą przekraczać 0,1%) w żurawinach, borówkach i śliwkach suszonych, a także w renklodach, cynamonie, goździkach i jabłkach. Dodawany do przetworów owocowych, przetworów warzywnych, różnych sałatek, koncentratu pomidorowego, napojów gazowanych. Benzoesan sodu działadrażniąco na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może u osób nadwrażliwych (np. chorych na chorobę wrzodową) powodować dolegliwości bólowe.Odradza się częste spożywanie.
W połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen, co ma znaczenie szczególnie w przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te substancje. Temperatura i naświetlenie to czynniki przyspieszające formowanie się benzenu.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E212 
  
Sól potasowa kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz E 210). Może wywoływać alergie.

http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E213 
  
Benzoesan wapnia, sól wapniowa kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie(patrz E 210). Może wywoływać alergie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E214 
  
p-hydroksybenzoesan etylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetyczny,  stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw. Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego naczynia i wywołującego skurcze mięśniOdradza się częste spożywanie. Może wywoływać alergie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E215
E216
E217 
  
p-hydroksybenzoesan etylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie(patrz E 214). Może wywoływać alergie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E216 
  
p-hydroksybenzoesan propylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie(patrz E 214). Może wywoływać alergie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E217 
  
p-hydroksybenzoesan propylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie(patrz E 214). Może wywoływać alergie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E219 
  
p-hydroksybenzoesan metylu; pochodna kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie(patrz E 214). Może wywoływać alergie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E220 
  
Bezwodnik siarki, dwutlenek siarki;  syntetyczny; dodawany do soków owocowych i koncentratów, win, suszonych owoców); odradza się częste spożywanie; uwaga osoby wrażliwe i astmatycy; niszczy witaminę B 12.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E222
  
Kwaśny siarczyn sodu, wodorosiarczan sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E223 
  
Pirosiarczan sodu, dwusiarczan sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E224 
  
Pirosiarczan potasu, dwusiarczan potasu; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E226
  
Siarczan wapnia, siarczyn wapnia; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E227 
  
Wodorosiarczan wapnia, kwaśny siarczyn wapnia; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca czynności jelit.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
E230
E231 
E232

Bifenyl, Diphenyl; syntetyczny; dozwolony tylko do zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych; stosowany także jako pestycyd; zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może wywołać alergię kontaktową.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E233 
  
Syntetyczny; używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów; stosowany także jako pestycyd oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom jelitowy). Brak pełnych danych; niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii; zakłóca czynności skóry.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E239
  
Urotropina, heksamina; syntetyczny; może wywoływać alergie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E249 
  
Azotyn potasu; syntetycznie otrzymywany konserwant; dodatek do wędlin;  szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminyodradza się częste spożywanie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E250 

Azotyn sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant; dodatek do wędlin;  szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminyodradza się częste spożywanie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E251 

Azotan sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant; dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych; szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminyodradza się częste spożywanie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E252 

Azotan potasu; syntetyczny; dodatek do wędlin, serów podpuszczkowych i topionych; zapobiega tworzeniu się jadu kiełbasianego; szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy;odradza się częste spożywanie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E280 
  
Kwas propinowy; syntetycznie produkowany konserwant; może zmieniać zapach i smak potraw; dopuszczony do stosowania w paczkowanym, krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Odradza się częste spożywanie
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E281 
  
Propinian sodu, sól sodowa kwasu propionowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; może zmieniać zapach i smak potraw; odradza się częste spożywanie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E282 
  
Propinian wapnia, sól wapniowa kwasu propionowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; może zmieniać zapach i smak potraw; odradza się częste spożywanie.
http://kalorie.pasiasty.pl/images/pix.gif
 E283 
  
Propinian potasu, sól potasowa kwasu propionowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; może zmieniać zapach i smak potraw; odradza się częste spożywanie
                     




0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena