Po prostu są pewne firmy, które lubię i tak samo jest z produktami są takie, które jadam z przyjemnością i nie zaglądam w etykietki co jak i dlaczego a są takie że omijam z daleka...
A większość E to dla mnie zagadka, natomiast na swoją obronę mam to że kupując produkty staram się wybierać te, w których E jest najmniej..
Ale dobrze wszyscy wiemy że nie da sie ich wyeliminować całkowicie z naszego życia...Bo stety czy też niestety, ale każde z nas ma produkty za które gotowy jest zabić ;) a jak ich nie ma to bez kija nie podchodź. Coś prawie jak uzależnienie...
I ja tez mam ich kilka...i tak jak wspominałam nie wczytuje sie w ich etykietki, ale dziś o ZGROZO zostałam oświecona oglądając jeden z programów temu poświęconym.
Pierwsze co zrobiłam to przewertowałam internet w poszukiwaniu wszystkich konserwantów. Wychaczyłam wszystkie E i zaznaczyłam wszystkie, które powinnam unikać w pożywieniu.
Postanowiłam sie przyjrzeć niektórym swoim produktom, które posiadam w domu...
I niestety to co odkryłam bardzo mnie przeraziło bo większość moich "smakołyków" posiada konserwanty, które podczas poddawaniu różnym procesom wytwarzają RAKOTWÓRCZE SUBSTANCJE.. Nie trzeba wiedzieć co kryje t drugie słowo, ale pierwsze jest wystarczająco przerażające i zdecydowanie odrzuca od tego produktu. Skuteczna terapia odrzucająca, prawda???
Zapewne jesteście bloggerami i bloggerkami, którzy mają E w małym paluszku i znają ich szkodliwy wpływ na nasze zdrowie...ale może tak jak ja wiecie że są szkodliwe, ale nie wiecie w jakim stopniu.
Także przedstawiam najczęściej występujące konserwanty.
E200
|
Kwas sorbowy; syntetyczny, stosowany jako konserwant, głównie w margarynie i serach.
Uważa się, że jest nieszkodliwy dla zdrowia, choć często powoduje reakcje
alergiczne. W badaniach na szczurach stwierdzono, że kwas ten, podawany z
dietą, powodował powiększenie masy wątroby.
|
|
E201
|
Sorbinian sodu, sól sodowa kwasu sorbowego; syntetyczny, dodawany do serów, margaryn; nieszkodliwy.
|
|
E202
|
Sorbinian potasu, sól potasowa kwasu sorbowego; syntetyczny, dodawany do serów, margaryn, jogurtów i innych
fermentowanych produktów mlecznych; nieszkodliwy.
|
|
E203
|
Sorbinian wapnia, sól wapniowa kwasu sorbowego; syntetyczny, dodawany do serów, margaryn; nieszkodliwy.
|
|
E236
|
Kwas mrówkowy; syntetyczny; dodatek do ryb wędzonych,
surowych soków owocowych; nieszkodliwy.
|
|
E237
|
Mrówczan sodu; syntetyczny; nieszkodliwy.
|
|
E238
|
Mrówczan wapnia; syntetyczny; nieszkodliwy.
|
|
E260
|
Kwas octowy; syntetyczny lub fermentacyjny; dodatek do marynat: śledzi, grzybów,
sałatek; nieszkodliwy.
|
|
E261
|
Octan potasu; syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek;
nieszkodliwy.
|
|
E262
|
Dwuoctan sodu; syntetyczny, dodatek do marynat:
śledzi, grzybów, sałatek; nieszkodliwy.
|
|
E263
|
Octan wapnia; syntetyczny, dodatek do marynat: śledzi, grzybów, sałatek;
nieszkodliwy.
|
|
E270
|
Kwas mlekowy; u noworodków może prowadzić do zaburzeń w przemianie materii,
jeśli układ trawienny nie jest wystarczająco rozwinięty.
|
E210
|
Kwas benzoesowy; syntetyczny, dodatek do napoi
gazowanych, majonezów, marynat, konserw owocowych i warzywnych, sałatek. Po
jego spożyciu osoby wrażliwe, chorujące na astmę, katar sienny lub
alergie skórne mogą odczuwać zaostrzenie stanów chorobowych. Odradza się
częste spożywanie.
|
|
E211
|
Benzoesan sodu, sól sodowa kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; występuje naturalnie w znacznych
ilościach (które mogą przekraczać 0,1%) w żurawinach, borówkach i śliwkach
suszonych, a także w renklodach, cynamonie, goździkach i jabłkach. Dodawany
do przetworów owocowych, przetworów warzywnych, różnych sałatek, koncentratu
pomidorowego, napojów gazowanych. Benzoesan sodu działadrażniąco
na śluzówkę żołądka, dlatego spożycie zawierających go produktów może u
osób nadwrażliwych (np. chorych na chorobę wrzodową) powodować
dolegliwości bólowe.Odradza się częste spożywanie.
W połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w
rakotwórczy benzen, co ma znaczenie szczególnie w
przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te
substancje. Temperatura i naświetlenie to czynniki przyspieszające formowanie
się benzenu.
|
|
E212
|
Sól potasowa kwasu benzoesowego; syntetycznie
otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie (patrz
E 210). Może wywoływać alergie.
|
|
E213
|
Benzoesan wapnia, sól wapniowa kwasu benzoesowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste
spożywanie(patrz E 210). Może wywoływać alergie.
|
|
E214
|
p-hydroksybenzoesan etylu; pochodna kwasu benzoesowego;
syntetyczny, stosowany przeważnie w produktach rybnych, sałatach i
innych wyrobach owocowo-warzywnych. Może powodować zmiany smaku potraw.
Odnotowano jego działanie jako środka odurzającego, rozszerzającego
naczynia i wywołującego skurcze mięśni. Odradza się częste
spożywanie. Może wywoływać alergie.
|
|
E215
E216 E217 |
p-hydroksybenzoesan etylu; pochodna kwasu benzoesowego;
syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie(patrz
E 214). Może wywoływać alergie.
|
|
E216
|
p-hydroksybenzoesan propylu; pochodna kwasu benzoesowego;
syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie(patrz
E 214). Może wywoływać alergie.
|
|
E217
|
p-hydroksybenzoesan propylu; pochodna kwasu benzoesowego;
syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie(patrz
E 214). Może wywoływać alergie.
|
|
E219
|
p-hydroksybenzoesan metylu; pochodna kwasu benzoesowego;
syntetycznie otrzymywany konserwant; odradza się częste spożywanie(patrz
E 214). Może wywoływać alergie.
|
|
E220
|
Bezwodnik siarki, dwutlenek siarki; syntetyczny;
dodawany do soków owocowych i koncentratów, win, suszonych owoców); odradza
się częste spożywanie; uwaga osoby wrażliwe i astmatycy; niszczy
witaminę B 12.
|
|
E222
|
Kwaśny siarczyn sodu, wodorosiarczan sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza
się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i
astmatycy. Zakłóca czynności jelit.
|
|
E223
|
Pirosiarczan sodu, dwusiarczan sodu; syntetycznie
otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste
spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca
czynności jelit.
|
|
E224
|
Pirosiarczan potasu, dwusiarczan potasu; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się
częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca
czynności jelit.
|
|
E226
|
Siarczan wapnia, siarczyn wapnia; syntetycznie
otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza się częste
spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i astmatycy. Zakłóca
czynności jelit.
|
|
E227
|
Wodorosiarczan wapnia, kwaśny siarczyn wapnia; syntetycznie otrzymywany konserwant i przeciwutleniacz; odradza
się częste spożywanie (patrz E 220). Uwaga osoby wrażliwe i
astmatycy. Zakłóca czynności jelit.
|
|
E230
E231
E232
|
Bifenyl, Diphenyl; syntetyczny; dozwolony tylko do
zabezpieczenia przed rozwojem pleśni i grzybów, skórek owoców cytrusowych;
stosowany także jako pestycyd; zakłóca czynności skóry. Uwaga alergicy, może
wywołać alergię kontaktową.
|
|
E233
|
Syntetyczny; używany do spryskiwania skórek owoców cytrusowych i bananów;
stosowany także jako pestycyd oraz jako lek (np. przeciwko pasożytom
jelitowy). Brak pełnych danych; niemożliwe jest obecnie wydanie
jednoznacznej opinii; zakłóca czynności skóry.
|
|
E239
|
Urotropina, heksamina; syntetyczny; może wywoływać alergie.
|
|
E249
|
Azotyn potasu; syntetycznie otrzymywany konserwant;
dodatek do wędlin; szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z
cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze
nitrozoaminy; odradza się częste spożywanie.
|
|
E250
|
Azotyn sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant; dodatek do wędlin; szkodzi
przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku
czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy; odradza
się częste spożywanie.
|
|
E251
|
Azotan sodu; syntetycznie otrzymywany konserwant; dodatek do wędlin, serów
podpuszczkowych i topionych; szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z
cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze
nitrozoaminy; odradza się częste spożywanie.
|
|
E252
|
Azotan potasu; syntetyczny; dodatek do wędlin,
serów podpuszczkowych i topionych; zapobiega tworzeniu się jadu
kiełbasianego; szkodzi przy nadciśnieniu; wchodzi w reakcje z cząsteczkami
białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy;odradza
się częste spożywanie.
|
|
E280
|
Kwas propinowy; syntetycznie produkowany konserwant;
może zmieniać zapach i smak potraw; dopuszczony do stosowania w paczkowanym,
krojonym chlebie i opakowanych drobnych wyrobach cukierniczych – ciasta i
herbatniki. Występuje naturalnie w niektórych gatunkach sera. Odradza
się częste spożywanie.
|
|
E281
|
Propinian sodu, sól sodowa kwasu propionowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; może zmieniać zapach i smak
potraw; odradza się częste spożywanie.
|
|
E282
|
Propinian wapnia, sól wapniowa kwasu propionowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; może zmieniać zapach i smak
potraw; odradza się częste spożywanie.
|
|
E283
|
Propinian potasu, sól potasowa kwasu propionowego; syntetycznie otrzymywany konserwant; może zmieniać zapach i smak
potraw; odradza się częste spożywanie
|
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*