Składniki:
500 gram ziemniaków
100 gram maki pszennej
100 gram skrobi ziemniaczanej
50 gram kaszy manny
2 żółtka
2 łyżki masła
6 pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól i pieprz
koperek
Wykonanie:
Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę.
Do ziemniaków wsypujemy mąkę pszenna, ziemniaczaną dodajemy kaszę manną i żółtka, wlewamy roztopione masło solimy i zagniatamy.
Pieczarki kroimy drobno, dodajemy trochę wody i chwile gotujemy, aż puszczą wodę...Wtedy przekładamy na patelnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy na oleju...doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z kuchenki dodajemy koperek.Odstawić do przestygnięcia.
Ziemniaki rozwałkowujemy tak aby powstał prostokąt o grubości nie więcej niż 1 cm. Smarujemy placek pieczarkami i ciasto zawijamy w rulon. Nasze ciasto przekładamy na ściereczkę najlepiej lnianą i mocno zwijamy.
Końce ścierki mocno zawiązujemy sznurkiem bawełnianym, ostrożnie wkładamy do rondla z gotującą się wodą. Gotujemy 15-20 minut na małym ogniu, a po ugotowaniu, wkładamy na chwilę do zimnej wody. Wyjmujemy naszą roladę ze ściereczki i kroimy w plastry...
faktycznie mało farszu , ale pomysł jes super , już ją widze u siebie na wigilijnym stole z duszonymi boczniakami z cebulką i kapustą kiszoną
OdpowiedzUsuńrewelacja:) wygląda świetnie:D
OdpowiedzUsuńCzegoś takiego jeszcze nie widziałam :) Wygląda mega ciekawie. Notuję do wypróbowania :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń