niedziela, 23 lutego 2014

Placuszki kukurydziane

Idealne śniadaniowe danie dla bezglutenowców, ale powinno spodobać się również i tym którzy do tej grupy się nie zaliczają...

Już kiedyś przygotowywałam Polentę z kaszki kukurydzianej, dziś w wersji śniadaniowej z podsmażanymi pieczarkami i żółtym serkiem...mmmmm pyszności..



Składniki:

0,5 litra wody
szklanka kaszy kukurydzianej 
szczypta soli


Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszkę, mieszając stale gotujemy do miękkości, następnie miksujemy blenderem (chyba że kupimy kaszkę drobną więc tą czynność możemy pominąć).

Przekładamy do płaskiego naczynia, tak by masa nie był za wysoka.. Odstawiamy na całą noc

Następnie wycinamy odpowiednie kształty i podsmażamy na patelni z dodatkiem świeżego czosnku ewentualnie grillujemy..

Ja podałam z podsmażonymi pieczarkami i startym serem




3 komentarze :

  1. pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja dawno nie jadłam kaszy kukuydzianej... zrobiłaś mi apetyt.
    przepis prosty i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena