Już kiedyś przygotowywałam Polentę z kaszki kukurydzianej, dziś w wersji śniadaniowej z podsmażanymi pieczarkami i żółtym serkiem...mmmmm pyszności..
Składniki:
0,5 litra wody
szklanka kaszy kukurydzianej
szczypta soli
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszkę, mieszając stale gotujemy do miękkości, następnie miksujemy blenderem (chyba że kupimy kaszkę drobną więc tą czynność możemy pominąć).
Przekładamy do płaskiego naczynia, tak by masa nie był za wysoka.. Odstawiamy na całą noc
Następnie wycinamy odpowiednie kształty i podsmażamy na patelni z dodatkiem świeżego czosnku ewentualnie grillujemy..
Ja podałam z podsmażonymi pieczarkami i startym serem
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam kaszy kukuydzianej... zrobiłaś mi apetyt.
OdpowiedzUsuńprzepis prosty i pyszny :)
Takich jeszcze nie robiłam. Muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuń