U mnie z racji diety kopytka w wersji bezglutenowej...
Składniki:
1 kg ziemniaków, ugotowanych
sól, pieprz
1 szklanka mąki ziemniaczanej
pół szklanki skrobi ziemniaczanej
2 jajka
1. Ziemniaki jeszcze ciepłe za pomocą tłuczką bardzo dokładnie rozdrabniamy dodajemy sól i pieprz.Studzimy!
2. Następnie dodajemy mąkę i jajka, dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy na gładka masę.
3. Formujemy cienkie walce i kroimy.
4. Wrzucamy na wrzącą wodę i gdy wypłyną gotujemy jeszcze 2 min.
Kochani zapraszam do udziału w konkursie, który trwa do 14.03 pozostało mało czasu szczegóły znajdziecie TU
czym sie rózni mąka ziemniaczana od skrobii ziemniaczanej..??
OdpowiedzUsuńSzczerze powiedziawszy nigdy nie zagłębialam sie za głęboko w tym temacie co je różni... U mnie jest to wynikiem tego że miałam małą ilość skrobi ziemniaczanej więc dodałam mąkę ziemniaczaną ;) więc wyrózniłam obie w składnikach...Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kopytka, przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń