Składniki: 2 os
500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka
10 płatów makaronu lasagne
1 cukinia
olej rzepakowy do smażenia
1 mała papryczka chilli
czosnek
kieliszek białego wina
bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 opakowanie przecieru pomidorowego naturalnego
łyżka mąki
łyżka masła
szklanka mleka
szczypta gałki muszkatołowej, mieszanka typu warzywko
Mięso mielone podsmażamy dodajemy pokrojone chilli oraz czosnek, wlewamy wino chwile podsmażamy, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Smażymy około 5 min.
Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do mięsa mieszamy.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy płat makaronu i farsz mięsny przykładamy kolejnym płatem i powtarzamy czynność do wyczerpania składników
Górny płat polewamy delikatnie małą ilością przecieru pomidorowego. Pieczemy w tem 200 st około 25-30 min.
W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy mąkę zdejmujemy z gazu i intensywnie mieszamy. Następnie rondel wkładamy z powrotem na palnik i dodajmy mleko gotujemy około 5 min. cały czas intensywnie mieszając lub możemy użyć do tego zadania miksera.pod koniec dodajemy przyprawy do smaku.
Już gotową lasagne polewamy sosem. Smacznego!!
Ale mi narobiłaś smaka :D wygląda cudnie i jakie piękne zdjęcia. Rzadko zaglądam, ale po prostu jakoś ostatnio mam mało czasu na wszystko i trochę was zaniedbałam, ale obiecuje poprawę :).
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie ;) co do barku czasu to swietnie cie rozumie...ja tez cierpie chronicznie na jego brak..
UsuńAle pyszotka!!! Uwielbiam lasagne! A jeszcze w beszamelu to już w ogóle poezja....będę zaglądała częściej bo widzę bratnią duszę :)
OdpowiedzUsuńDziekuje jedno z ulbionych dan wiekszosci osob..;) a zapraszam serdecznie do siebie...
UsuńPyszna, uwielbiam lasagne w każdej postaci ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń