Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 szklanki maki ryżowej
3 ząbki czosnku
pół papryczki chilli
sól morska, pieprz, rozmaryn lub gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków
jajko
olej rzepakowy do smażenia
składniki na salsę:
1/2 puszki fasoli czerwonej
1 papryka czerwona
1/2 cukinii
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
przyprawy: chilli świeże drobno posiekane, sól, pieprz bazylia
1/2 szklanki przecieru pomidorowego.
Ziemniaki ścieramy. Dodajemy mąkę, rozdrobniony czosnek oraz papryczkę chilli, jajko oraz przyprawy. Smażymy placki na oleju
Paprykę czerwoną oraz cukinie grillujemy lub smażymy na patelni, gdy już będą lekko miękkie dodajemy pokrojona w plasterki cebulę oraz czosnek. Smażymy az wszystko się zarumieni . Następnie widelcem rozgniatamy wszystko na "papkę" ale tak by były widoczne kawałki warzyw. Możemy również użyć blendera i zmiksować wszystko całkowicie ale ja wolę wersje z kawałkami .
Gdy już mamy rozdrobnione warzywa dodajemy przecier pomidorowy, fasolę oraz przyprawy i na małym ogniu pod przykryciem dusimy około 15 min.
mniam! uwielbiam takie nietypowe placki! wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuń:-* zachęcam do wypróbowania...pozdrawiam
Usuń