Dzis zapraszam na ciasto bbaaaardzo słodkie
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek,
szkl. drobnego cukru do wypieków,
cukier waniliowy,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka mąki pszennej,
3 budynie waniliowe bez cukru (40g każdy).
5 łyżek kakao
Krem:
2 budynie waniliowe lub karmelowe bez cukru (40g każdy),
3 szkl. mleka,
250g margaryny lub masła,
300g chałwy waniliowej,
Kakao lub czekolada do posypania wierzchu ciasta
1 słoiczek około 400 ml. dżemu z czarnej porzeczki
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowany budyń. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 22x33cm. Piec ok.35-40 min w 180st.
2,5 szkl. mleka zagotować. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko. Gotować, aż zgęstnieje. Masło lub margarynę utrzeć na puch, dodawać na przemian po łyżce przestudzonego budyniu i po odrobinie pokruszonej chałwy. Zimne ciasto przekroić. Na pierwszy blat ciasta nakładamy cały słoiczek dżemu, następnie większą część masy. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Posypać startą czekoladą lub kakao.. Przechowywać w lodówce.
Najlepiej smakuje gdy po leżakuje całą noc w lodówce..
ooo ciekawy przepis;) Smakowicie wygląda;) Ja zapraszam na ''JOJO BABCI BASI'' WG ANASTAZJI mega miodowe ciacho do kawy;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/01/jojo-babci-basi-wg-anastazji.html