Trochę improwizowałam i co na koniec wyszło nie było nawet takie złe...smakowało i zniknęło z talerzy...
Ponieważ tak jak mówię nie mam żadnej praktyki w kuchni azjatyckiej zakupiłam gotowy sos firmy Blue Dragon....i muszę powiedzieć szczerze że był przepyszny...zapewne gotowe sosy maja tyle samo zwolenników co przeciwników ale ten naprawdę był nieziemski...nawet na zimno ;)
Panierka: jak ciasto naleśnikowe z tym że musi być dużo gęstsze i doprawione mieszanka ulubionych przypraw, zapewne każdy zna przepis na naleśniki a jeśli nie to odsyłam tu..ciasto na nalesniki
Składniki:
1/2 dużej cukinii
1/2 główki kalafiora
cały mały por
kawałek kapusty pekińskiej ja odcięłam tą część końcową
25g. suszonych grzybków mun
5 pieczarek
szklanka fasolki zielonej
sos Dragon Blue ja użyłam Hoisin & Garlic
2 piersi z kurczaka
2 łyżki sosu słodko- ostrego
0,5 szkl. bulionu warzywnego
Grzybki mun jeśli były suszone to przyrządzamy z przepisu zamieszczonego na opakowaniu...
Pieczarki i grzybki mun dodajemy do woku i wszystko razem do woku i mieszamy z uduszonym wcześniej farszem...Dodajemy sos Blue Dragon i pod koniec smażenia sos słodko- ostry
Piersi kroimy w mniejsze i cieńsze filety...maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu...Kładziemy na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru oleju...
I.....Smacznego!!!
Przyrządzałam niedawno moje pierwsze chińskie danie z grzybami mun i szczerze powiedziawszy te grzybki jak dla mnie są zbyt skórzaste...i przypominają uszy!!!
OdpowiedzUsuń