Składniki:
800 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg. jabłek
2 budynie waniliowy i toffi z cukrem
750 ml. mleka
szczypta cynamonu
Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...następnie dzielimy masę na dwie części formujemy kulki i jedną z nich wkładamy do zamrażalnika do całkowitego zamarznięcia...
Jabłka obieramy kroimy w części, budynie gotujemy według przepisu ale tylko w 750 ml.mleka
Blachę wykładamy papierem do pieczenia...rozwałkowujemy jedną część ciasta,wykładamy nią formę i nakłuwamy widelcem, następnie ciasto pokrywamy jabłkami posypujemy cynamonem tudzież wanilią i zalewamy jeszcze ciepłym budyniem...
Zamrożone ciasto ścieramy na tartce o dużych oczkach i posypujemy nasze ciachoooo...
Pieczemy w 200st. około 45-50 minut.
UWAGA:
W przepisie nie ma cukru miejcie to na uwadze, więc jeśli lubicie ciacha słodkie do ciasta należy dosypać 1 szkl. cukru
Żeby ciasto nie nasiąkło sokiem z jabłek podczas pieczenia można zastosować mały trik czyli...przed nałożeniem jabłek na spód, należy surowe ciasto posypać bułką tartą a następnie położyć na nim jabłka...
mniam!! budyń i jabłuszka <3
OdpowiedzUsuńJa tam diety omijam szerokim łukiem, więc poproszę o kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń