sobota, 9 listopada 2013

Śmietankowiec

Kochani gotowania dla mamy część druga...;) zawsze  mama robiłam mi to pyszne ciacho tym razem ja chciałam przywitać ją chlebem i solą...a tak poważnie to śmietanowcem...Ciężko porównać swoje pieczenie do pieczenia mojej mamy, bo z kuchnią mamy  się nie dyskutuje ;) ale starałam się jak najlepiej potrafiłam...

Przepiękny kolor galaretek turkusu smak wieloowocowym i szafiru  to  zasługa firmy Wodzisław, była również galaretka koloru różowego ale tak miała piękny zapach, że niestety nie doczekała momentu przygotowania ciasta...Zniknęła bez śladu...






Składniki:
800 ml. śmietany 18%
3 opakowania ŚmietanFixu (małe)
2 galaretki
opakowanie biszkoptów
2 opak. 14g. cukru waniliowego

Zaczynam od przyrządzenia galaretek, ale nie w 0,5l wody jak sugeruje opakowanie tylko około 350-400 ml. Odstawiam do stężenia

Tortownicę wykładam biszkoptami.

Schłodzoną śmietanę ubijam chwilę, dodaje cukier i fixy i ubijam aż do momentu gdy smietana nie będzie miała płynnej konsystencji.

Galaretki ostrożnie wyjmuję z miseczek i kroje w kostkę. I mieszamy bardzo delikatnie ze śmietaną

Następnie masę wylewamy na biszkopty. i odstawiamy do stężenia. Ja pozostawiłam ciasto w lodówce na całą noc.











4 komentarze :

  1. Robiłam i polecam szczególnie latem gdy nie chcemy piec ciast ono sprawdza się idealnie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste smaczne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie ciasto, jest takie... Optymistyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie. Fajny pomysł z tymi galaretkami. Co prawda ostrożnie podchodzę do tych mocno fluorescencyjnych, ale pewnie są tak samo "chemiczne" jak zwykłe truskawkowe, czy cytrynowe :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena