Przepiękny kolor galaretek turkusu smak wieloowocowym i szafiru to zasługa firmy Wodzisław, była również galaretka koloru różowego ale tak miała piękny zapach, że niestety nie doczekała momentu przygotowania ciasta...Zniknęła bez śladu...
Składniki:
800 ml. śmietany 18%
3 opakowania ŚmietanFixu (małe)
2 galaretki
opakowanie biszkoptów
2 opak. 14g. cukru waniliowego
Zaczynam od przyrządzenia galaretek, ale nie w 0,5l wody jak sugeruje opakowanie tylko około 350-400 ml. Odstawiam do stężenia
Tortownicę wykładam biszkoptami.
Schłodzoną śmietanę ubijam chwilę, dodaje cukier i fixy i ubijam aż do momentu gdy smietana nie będzie miała płynnej konsystencji.
Galaretki ostrożnie wyjmuję z miseczek i kroje w kostkę. I mieszamy bardzo delikatnie ze śmietaną
Następnie masę wylewamy na biszkopty. i odstawiamy do stężenia. Ja pozostawiłam ciasto w lodówce na całą noc.
Robiłam i polecam szczególnie latem gdy nie chcemy piec ciast ono sprawdza się idealnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
proste smaczne ciacho:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasto, jest takie... Optymistyczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Fajny pomysł z tymi galaretkami. Co prawda ostrożnie podchodzę do tych mocno fluorescencyjnych, ale pewnie są tak samo "chemiczne" jak zwykłe truskawkowe, czy cytrynowe :-)
OdpowiedzUsuń