Dlatego musimy po eksperymentować w kuchni, włączyć wyobraźnię i do dzieła...A nic tak nie zastąpi makaronu jak ciasto naleśnikowe...
Naszym ulubionym daniem obiadowym jest lasagne z mięsem i szpinakiem... więc przeobraziłam lasagne na tort naleśnikowy... pychaaaaaa ;)
Składniki:
Na ciasto:
500g. mąki pszennej
700 ml. mleka
200ml. wody gazowanej
łyżeczka przyprawy podobnej do Warzywka
2 jajka
2 jajka
Na farsz:
500 gram mięsa mielonego
gotowa mieszanka do mielonego bądż przyprawy u mnie: bazylia, czosnek, estragon
gotowa mieszanka do mielonego bądż przyprawy u mnie: bazylia, czosnek, estragon
1 opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
przyprawy
500 gram pomidorów na przecier pomidorowy ewentualnie przecier gotowy najlepiej bez dodatku cukru
ser do posypania
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem...pozostawiamy masę na 10 min. Po tym czasie smażymy naleśniki, nie powinny one być za grube...
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, smażymy bez tłuszczu...Zazwyczaj jest tak że zawsze jakiś tłuszcz z mięsa powstanie...
Szpinak rozmrażamy, odsączamy wodę...Dodajemy masło, czosnek i chwile podsmażamy...
Z pomidorów usuwamy gniazda z nasionami...kroimy na drobne kawałki i miksujemy dodajemy przyprawy ja mam swoje ulubione do sosu pomidorowego tj, duuuuzo czosnku, bazylii, oregano, chilli...
Naleśniki przekładamy naprzemiennie szpinakiem, i mięsem...posypujemy startym serem i pieczemy około 30 min w 160st.
Smacznegoooo!!!
świetny pomysł, wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńJaki wysoki :) Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńw przekroju nieziemsko wygląda, na pewno był smaczny, kocham naleśniki ;)
OdpowiedzUsuńja robię taki z marchewką, szpinakiem i pomidorami i uwielbiam go ;)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje go jeszcze raz tylko w wersji wegetariańskiej...;) i to pewnie nie raz ;)
UsuńAle świetny! Nie wiedziałabym jak się za niego zabrać :-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, zwłaszcza w przekroju :)
OdpowiedzUsuń