Składniki:
Na sos:
1 jajko
1 łyżeczka płaska musztardy
1 łyżka mleka
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Na tosty 3 porcje:
3 kromki pieczywa
3 jajka
300 gram szpinaku u mnie mrożony rozdrobniony
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól i pieprz
Sos:
Żółtko oddzielamy od białka...do miseczki dodajemy żółtko, mleko i musztardę mieszamy i w kąpieli wodnej gotujemy do momentu zgęstnienia sosu...Ciągle mieszając zdejmujemy z ognia dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz...Białko ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do sosu...
Szpinak wkładam do rondelka i na małym ogniu rozmrażam...odsączam nadmiar wody...dodaje masło i czosnek, doprawiam do smaku i chwile gotuje
Pieczywo traktuje ;) opiekaczem
Jajka podsmażam z jednej strony tak aby białko było ścięte a żółtko miało konsystencję płynna...Można jajka przyrządzić również w kąpieli wodnej...
ooo, idealne tosty na weekendowe śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńPyszna opcja śniadaniowa :)
OdpowiedzUsuńwow, wspaniałe śniadanie!
OdpowiedzUsuń