środa, 30 lipca 2014

Galette z ananasem

Kolejna odsłona na pyszną tartę na cieście kruchym z serem oraz ananasem

Składniki:

Ciasto:

250 gram mąki pszennej
50 gram cukru
2 żółtka
120 gram zimnego masła

Masa twarogowa:

500 gram twarogu na sernik
4 łyżek cukru
2 żółtka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 krople aromatu waniliowego lub śmietankowego

Dodatkowo: 

kilka plastrów świeżego ananasa

Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni...
Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.

Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.

Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice. 

Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek.

Następnie kroimy w plasterki świeżego ananasa, układamy na wierz masy serowej boki ciasta zawijamy do góry.

Pieczemy około 45 min w tem 180 st.





5 komentarze :

  1. Wygląda przepięknie! Jak słoneczko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda, te ananasy jak takie małe słoneczka :)

    OdpowiedzUsuń

  3. z ananasem wygląda świetnie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena