Składniki:
w przepisie użyłam szklanki pojem. 250 ml.
3 szklanki mleka
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
Mleko oraz cukier smażę razem na patelni, na małym ogniu około 1 godziny od czasu do czasu mieszając, natomiast na dużym około 30m min. i mieszamy ciągle by mleko się nie przypaliło... Gdy już mleko zgęstnieje dodajemy maslo i mieszamy około 5 minut. Studzimy i Smacznego!!!
obliczałaś może wartości ożywcze? Dużo różni się od sklepowego mleka?
OdpowiedzUsuń:)
wartość odżywczą zaraz oblicze...co do smaku to nie czuje większej różnicy, dla mnie baaaardzo dobre...Jeśli będziemy podsmażać dłużej to konsystencja będzie już krówek ciągutek...http://kulinariada.blogspot.com/2014/02/mordoklejki-bezglutenowe.html
OdpowiedzUsuńWitam. Dostaję informację, że powyższy blog już nie istnieje :( Czy można dostać przepis na "Krówki"? Dziękuję
UsuńWitam. Dostaję informację, że powyższy blog już nie istnieje :( Czy można dostać przepis na "Krówki"? Dziękuję
Usuńboże Boże Bozeeeeeeeee ;) daj daj dajjjjjjjjjj uwielbiam
OdpowiedzUsuńJa chce krówki ciągutkiii :-)
OdpowiedzUsuńto koniecznie zapraszam pod ten lin na puszne mordoklejki http://kulinariada.blogspot.com/2014/02/mordoklejki-bezglutenowe.html
OdpowiedzUsuńdziękuję za ten post! nie raz zapomniałam kupić :)
OdpowiedzUsuńTo kupne raczej omijam, wszystko co w puszkach drażni mój żołądek i dlatego zapisuję Twój przepis:) jak dla mnie rewelacja:)
OdpowiedzUsuńSylwio, ile to mleko można przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńTo genialny pomysł. Świetnie to zrobiłaś. Oczywiście, że używam takiego mleczka, ale jak już zrobię takie domowe, to...ummm, mniam :)
OdpowiedzUsuńdomowego to ja jeszcze nie robiłam, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł ;-) Biegnę podpatrzeć pomysł na krówki, bo u mnie uwielbia je cała rodzinka!
OdpowiedzUsuńDomowe mleko skondensowane i najlepsze. Nie wiedziałam, że to taki prosty sposób. Uwielbiam !
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł!!!! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Nie wpadłabym, że może być domowe mleko :)
OdpowiedzUsuńja znam bez smażenia przepis wkłada sie do garka. wlewamy z 1 szklankom mleka i jednom szklanke cukru dodajemy ? 2-3 łyżki masła gotujemy . po gotowaniu dodajemy jednom łyżeczke mleka w proszku gotujemy 20 min .włala bendzie żadkie ale jak ostygnie bendie lepiej smakowało i jednolita konsystencja .i gitara .
OdpowiedzUsuńWitaj. Przypadkowo trafiłam na Twój blog szukając przepisu na mleczko słodzone zagęszczone a tu proszę - piękny blog z super przepisami i z podobną templatką :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCo to za cholerny przepis? mleko mi wykipialo na duzym gazie i pol kuchni oblepione w cukrze
OdpowiedzUsuńMleko z cukrem nie jest w stanie wykipiec...także proponuje dostosować się do przepisu...praktyka czyni mistrza...
Usuńzrobilam tak jak w przepisie, mleko plus cukier, na malym gazie bylo w porzadku a jak zwiekszylam po godzinie to mleko momentalnie wykipialo ...
OdpowiedzUsuńw przepisie jest napisane że na małym ogniu smażymy godzinę, a na dużym pół godziny...duży płomień nie jest równy maksymalnemu, ale jeśli widzisz że coś się za mocno smaży czy jak w tym wypadku kipi to automatycznie zmniejsza się moc kuchenki... wszystko jest kwestią nauczenia metodą prób i błędów, jajecznicę tez nie wszyscy potrafią zrobić...
OdpowiedzUsuńhmm ... to jednak mleko z cukrem jest w stanie wykipiec ;)
OdpowiedzUsuńMam 13 lat, trafiłam przypadkowo na twój blog. Mleko wyszło znakomicie, więc nie wiem w czym ludzie widzą problem. Mi się udało, bez żadnego wykipianego mleka. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńprzepis na krówki dostępny jest tu http://nakoncu-jezyka.blogspot.com/2014/02/mordoklejki-bezglutenowe.html
OdpowiedzUsuń