Świetnie smakują z dipem czosnkowym i świeża sałatka z pomidorków...mmmmmm
Składniki:
użyłam szkl. pojemności 200 ml.
1 szklanka grochu
1 szklanka fasoli karłowatej
1/2 cukinii
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku
1 bułka (bezglutenowa jeśli cierpimy na alergię)
sól, pieprz. papryka słodka
mleko do namoczenia bułki
2 jajka
Groch oraz fasolę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie gotujemy do miękkości.
Po ugotowaniu, jeszcze ciepłe mielimy w maszynce do mięsa ewentualnie w blenderze.
Chilli, czosnek drobno siekamy, cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do grochu.
Bułkę namaczamy w mleku następnie odsączamy nadmiar mleka i dodajemy do zmielonej masy grochowej.
Dodajemy jajka, przyprawy, formujemy kotleciki i smażymy na patelni lub w piekarniku.
Smacznego....
Fajny pomysł na burgery :)
OdpowiedzUsuń