Składniki:
Ciasto:
250 gram mąki pszennej
50 gram cukru
2 żółtka
120 gram zimnego masła
5 łyżek kakao
Masa:
2 budynie malinowe
500 ml. mleka
1/2 szkl. cukru
5 łyżek bardzo czubatych twarogu sernikowego
Dodatkowo:
4 jabłka
cukier puder do posypania
Niepełną szklankę mleka odmierzamy i rozpuszczamy budynie, resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem.
Do gotującego się mleka wlewamy budynie i chwilę gotujemy cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje.Budyń powinien mieć konsystencję bardzo gęstą. po ostygnięciu dodajemy twarogu sernikowego i chwilę miksujemy.
Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni...
Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy.
Obieraczką do warzyw, obieramy jabłka na tyle na ile jest to możliwe i formujemy z nich różyczki..
Blachę do tart smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie nakładamy ciasto i przelewamy budyń. Układamy nasze różyczki. Pieczemy około 25-30 min w tem. 200st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
O rety jak romantycznie :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
Pozdrawiam.
Ależ ona zachwycająco wygląda! No piękna jest po prostu :)
OdpowiedzUsuń