Składniki:
200 gram cukry
180 ml wody zimnej
galaretka agrestowa lub dowolny smak
1 łyżka żelatyny
80 ml wody przelewamy do miseczki, dodajemy żelatynę i galaretkę...Mieszamy bardzo dokładnie odstawiamy do napęcznienia.
W rondelku pozostałą część wody mieszamy z cukrem i gotujemy na bardzo małym ogniu, często mieszając do momentu zagotowania, gdy już zaczyna bulgotać nie mieszamy...Gotujemy około 10 min.
Następnie jeszcze gorący cukier miksujemy dodając powoli żelatynę wymieszaną z galaretką...
Miksujemy około 15-20 min. Aż masa zacznie robić się piankowa
Następnie dowolną formę wykładamy papierem lub folią spożywczą...wylewamy piankę i pozostawiamy na około 2 godzinki w lodówce..
Po tym czasie kroimy w dowolne kształty...
Wyglądają puszyście :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńmmm... pycha musi być :) będzie próba :)
OdpowiedzUsuń