Dzisiaj korzystając z wolnego czasu zrobiłam skromna ilość owoców i warzyw na spróbowanie czy cos z tego będzie...
Na efekty smakowe musicie troszkę poczekać bo słoiki jeszcze nie ostygły i damy im trochę czasu na integracje z octem ;)
Opublikuje w najbliższym czasie kila domowych sprawdzonych przez innych sposobów na różne warzywa w occie...
Dziś zapraszam na cebule...Jeden z moich ulubionych dodatków do potraw z grilla, mięs, kanapek itp.
Składniki na 3 słoiki 500 ml. ja zużyłam:
15 cebul średniej wielkości
3 liście laurowe
pieprz ziarnisty
1 łyżeczka czubata soli morskiej
1 szkl (300 ml) octu
2 szkl. (300ml) wody
1/2 szkl. cukru
Wodę, ocet, sol i cukier zagotowujemy.
Cebulę kroimy w ćwiartki układamy w słoikach dodajemy po 1 liściu laurowym na każdy słoik i kilku ziarenkach pieprzu...
Cebule zalewamy gorącym octem. Zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem.
W garnku zagotowujemy wodę kładziemy na dno garnka ściereczkę aby pokrywki słoików miały lekką barierę ochronną, i wkładamy juz do lekko ciepłej wody nasze słoiki pokrywkami do dołu. Pasteryzujemy około 15 min.
Z tego co się dowiadywałam to cebula jest już gotowa do spożycia po około 3-4 dniach od przygotowania...Ale ja poczekam troche dłużej aż lepiej "pogryzie się " z octem...
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*