Składniki:na blachę 20x30
800 g mąki u mnie tortowa
2 jajka
3 łyżki śmietany
1 kostka masła
1/2 szkl cukru
4 duże kwaśne jabłka
cynamon
cukier waniliowy'
2 budynie waniliowe
1/2 szkl cukru
750 ml. mleka
Jabłka obieramy kroimy w ósemki i układamy na podpieczonym spodzie.Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
700 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a w pozostałej reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Następnie gotowym budyniem polewamy nasze ciasto.
Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wierzch ciasta.
Pieczemy 45 min w tem 180 st.
pycha ! taka szarlotka to moje ukochane ciasto!
OdpowiedzUsuńjeszcze nie robiłam z budyniem ,ale w tym roku trzeba nadrobić :) i u mnie dzisiaj wpis na szarlotkę
OdpowiedzUsuńLubię bardzo szarlotkę, w wersji z budyniem smakuje jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuń