Ponieważ mój J. jest istotą głównie mięsożerną i stęsknił się za zwykłym domowym obiadem, a że jego ulubionym mięsem jest karkówka to i pomysł był dość prosty w realizacji...
Składniki:
Porcja na około 3-4 osoby
1 kg karkówki surowej
1 kg ziemniaków
1/2 główki czosnku
przyprawy: pieprz ziarnisty, gotowe zioła do pieczenia karkówki, liść laurowy
3 łyżki oleju rzepakowego
1 rękaw do pieczenia
Opcjonalnie: możemy dodać pieczarki, cukinie, brokuły lub inne swoje ulubione warzywa.
Karkówkę płuczemy pod zimna wodą kroimy w plastry około 2 cm grubości. mieszamy wraz z ziołami i olejem.
Ziemniaki kroimy w ósemki.
Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w tem. 160 st. następnie rozcinamy worek i pieczemy około 30 min w tem. 200st.
Mięso wyszło kruche, delikatne i soczyste.Polecam zamiast ciężkich smażonych dań.
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*