Składniki na 1 porcję:
5 średniej wielkości ziemniaków
3 łyżki mąki
1 jajko
ząbek czosnku
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
1 kotlet z karkówki około 1 cm grubości
1/2 papryka czerwona
1/2 papryczki chilli
5 małych pieczarek
przyprawa do marynowania mięsa
50 ml czerwonego wina
olej rzepakowy do marynaty
jogurt naturalny gęsty
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce o drobnych oczkach, dodajemy przyprawy, mąkę i jajko. Mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy z dodatkiem oleju rzepakowego na małym ogniu aż góra placka nie będzie surowa. Patelnie przykrywamy pokrywką mniejszą od patelni tak aby zasłoniła ona nam sam placek, łatwiej będzie nam go przełożyć na talerz.
Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienki kotlet kroimy w paseczki i w małej miseczce mieszamy go z dodatkiem ziół do marynowania i olejem. odstawiamy na min. 30 min. do lodówki.
Pieczarki kroimy na pół, paprykę oraz chilli w paseczki i smażymy wraz z mięsem i marynatą. Pod koniec dodajemy kieliszek wina i chwilę smażymy aż wino się zredukuje o połowę.
Na usmażony placek przekładamy nasz farsz polewamy jogurtem.
Uwielbiam placek po węgiersku. Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com