Składniki: szkl. poj. 280ml
Ciasto:
250 g margaryny
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanka cukru
2 jajek
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
7 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 3,2%
3/4 szklanki cukru pudru
200 g miękkiego masła lub margaryny
Polewa:
7 łyżeczek wody
7 łyżeczek cukru
1/4 kostki masła
2 łyżki kakao
Ciasto:
mąkę wymieszać z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, jajka zagnieść ciasto. Podzielić na równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić.
Krem:
Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżce dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki.
Polewa:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając
doprowadzamy do zagotowania - Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.
Mąka pszenna i kasza manna zawieraja gluten!
OdpowiedzUsuńTo że maka pszenna i kasza manna zawierają gluten to chyba nikomu o tym nie trzeba przypominać...;)
OdpowiedzUsuńmniam mniam.... ale musiał być pyszny:)
OdpowiedzUsuń