wtorek, 15 lipca 2014

Miodek

A dziś przedstawiam ciasto mocno miodowe ze słodkimi kremem z kaszy manny...


Składniki: szkl. poj. 280ml
 
Ciasto:
250 g margaryny
1/2 szklanki miodu 
 1/2 szklanka cukru
2 jajek
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki  proszku do pieczenia



Krem:
7 łyżek kaszy manny
750 ml mleka 3,2%
3/4 szklanki cukru pudru
200 g miękkiego masła lub margaryny




Polewa:
7 łyżeczek wody
7 łyżeczek cukru
1/4 kostki masła
2 łyżki kakao


Ciasto: 

mąkę wymieszać z cukrem, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, jajka zagnieść ciasto. Podzielić na równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić.

Krem:
Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżce dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki.




Polewa:
Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając 
doprowadzamy do zagotowania - Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.


  





3 komentarze :

  1. Anonimowy7/20/2014

    Mąka pszenna i kasza manna zawieraja gluten!

    OdpowiedzUsuń
  2. To że maka pszenna i kasza manna zawierają gluten to chyba nikomu o tym nie trzeba przypominać...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam.... ale musiał być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena