piątek, 10 stycznia 2014

Wareniki

Kochani zapraszam na Wareniki czyli inaczej  pierogi ;) Typowy specjał kuchni ukraińskiej, Znany i lubiany praktycznie przez każdego pod różnymi nazwami,W Polsce to oczywiście pierogi, we Włoszech ravioli i tortellini, w Chinach są to pierożki pod nazwą Wonton, w Niemczech- maultaschen...Dziś nadziałam je ziemniakami i pieczarkami jednym z najbardziej popularnych farszy.





Składniki:

3 szklanki mąki poj. szkl. 250ml
1/2 szklanki ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
mały pojemnik jogurtu naturalnego można użyć  śmietany 80g.
1/2 łyżeczka sody

750 gram ziemniaków
około 15 pieczarek
1 cebula
mała główka czosnku 
sól oraz pieprz
olej lub masło do smażenia


Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie rozdrabniamy.
Pieczarki kroimy w drobna kostkę ewentualnie ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebule oraz czosnek kroimy drobno. Wszystko razem podsmażamy. Następnie łączymy z ziemniakami. Doprawiamy do smaku.

Mąkę z solą przesypujemy do miski, jogurt mieszamy z sodą, dodajemy do mąki wlewamy wodę i wyrabiamy.
Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka i nadziewamy ciasto farszem.
Wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż pierogi wypłyną na powierzchnię.










2 komentarze :

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena