Składniki:
3 szklanki mąki poj. szkl. 250ml
1/2 szklanki ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
mały pojemnik jogurtu naturalnego można użyć śmietany 80g.
1/2 łyżeczka sody
750 gram ziemniaków
około 15 pieczarek
1 cebula
mała główka czosnku
sól oraz pieprz
olej lub masło do smażenia
olej lub masło do smażenia
Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie rozdrabniamy.
Pieczarki kroimy w drobna kostkę ewentualnie ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebule oraz czosnek kroimy drobno. Wszystko razem podsmażamy. Następnie łączymy z ziemniakami. Doprawiamy do smaku.
Mąkę z solą przesypujemy do miski, jogurt mieszamy z sodą, dodajemy do mąki wlewamy wodę i wyrabiamy.
Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka i nadziewamy ciasto farszem.
Wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
Pieczarki kroimy w drobna kostkę ewentualnie ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebule oraz czosnek kroimy drobno. Wszystko razem podsmażamy. Następnie łączymy z ziemniakami. Doprawiamy do smaku.
Mąkę z solą przesypujemy do miski, jogurt mieszamy z sodą, dodajemy do mąki wlewamy wodę i wyrabiamy.
Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka i nadziewamy ciasto farszem.
Wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
fajne połączenie na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńMniam! Super połączenie :)
OdpowiedzUsuń