niedziela, 20 kwietnia 2014

Stefan czy Sefanka

Dziś na naszym stole zagości ciasto uwielbiane przeze mnie w niedalekiej przeszłości...teraz natomiast mogę tylko na nie popatrzeć ;) no ewentualnie zgrzeszyć i cierpieć ;/

Ale dla was wszystkich, którzy nie musicie przejmować się glutenem ciasto powinno sie spodobać...Mój tester mówi że ciasto pycha ;)



Składniki 

Duże opakowanie herbatników
800 ml mleka
7 łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru
mały budyń lub połowa tradycyjnego opakowania
80 gram masla

Masa krówkowa 
Dżem z czarnej porzeczki
wiórki kokosowe do posypania
mleko do nasączenia herbatników
oraz mleko do rozcieńczenia ciasta


Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się mleka wsypujemy kasze manną i gotujemy na małym ogniu około 5-9 min.pod koniec gotowania dodajemy budyń i  energicznie mieszamy około 1 minuty aż nasza masa zrobi sie bardzo gęsta. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Masło ucieram z naszą ostudzoną masą dodając ją stopniowo, jeśli widzimy ze masa jest zbyt gęsta dolewamy troszeczkę mleka, by lekko ją rozcieńczyć.

Herbatniki nasączam mlekiem  i na drewnianej desce do krojenia układam 9 krakersów po 3 w każdym rządku formując prostokąt.

Następnie smarujemy herbatniki dżemem porzeczkowym, wykładamy część masy budyniowej. 
Nasączamy kolejne herbatniki i układamy je na wierzch naszego kremu następnie smarujemy je masą korówkową układamy kolejną warstwę masy budyniowej

Powtarzamy układanie warstw.

Ważne by ostatnia warstwa była nasza masa budyniowa,którą smarujemy dokładnie całe ciasto łącznie z bokami..Posypujemy wiórkami i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.








7 komentarze :

  1. wow..piekne i cudnie wiosennie wyszło na zdjęciu..wprawdzie przejadłam sie ciastami przez świeta...ale spróbowałaby tego Twojego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy4/21/2014

    wygląda na apetyczne...ale nie lubie kaszy manny ;/ blee

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kaszy manny równiez nigdy nie lubiłam...i chyba nie ma nikogo w rodzinie ktoja lubi ale w tym ciescie wogole w smaku jest nie wyczuwalna...nie poznał-a byś że tam jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Herbatniki zamień na bezglutenowe np. własnej produkcji. Kaszę mannę - kukurydzianą lub jaglaną. Może smak bedzie nie ten sam, ale zawsze to jakaś alternetywa dla nas bezglutenowców

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlasnie tak sie zastanawialam nad zamiana kaszy na kukurydziana czy jaglana...musze kiedys wyprobowac...ale to ciastko bylo z dedykacja dla mojego J.

      Usuń
  5. Takiej wersji nie znałam Stefanki. Trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena