Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
5 pieczarek
1/2 cukinii
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
5 grubych plasterków sera żółtego
papryczka chilli
jajko
przyprawy: pieprz ziarnisty, sól, papryka słodka, gotowa mieszanka do warzyw
Kaszę płuczemy i gotujemy na małym ogniu w osolonej wodzie,często mieszamy żeby się nie przypaliła, w razie konieczności podczas gotowania dolewamy wodę. Studzimy.
Pieczarki, cukinie, chili oraz czosnek rozdrabniamy na drobne kawałki podsmażamy na oleju pod koniec dodajemy przyprawy.
Ser żółty kroimy w grubą kostkę.
Kaszę przekładamy do blendera i chwile miksujemy, dodajemy jajko, ser żółty oraz warzywa mieszamy i przekładamy do foremek.
Pieczemy około 15 minut w tem. 200 stopni
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Cudnie wyglądają :) Też uwielbiam kaszę jaglaną, ostatnio co prawda jedliśmy głównie na słodko, ale te muffinki przekonują mnie do powrotu na słoną stronę ;)
OdpowiedzUsuńdziękuje serdecznie...ja do kaszy ale tylko jaglanej nie dawno się dopiero przekonałam...;) na słodko równiez juz próbowalam ale jednak wole wersje wytrawną...;)
OdpowiedzUsuń