Składniki:
Ciasto:
250 gram mąki pszennej
50 gram cukru
2 żółtka
120 gram zimnego masła
Masa twarogowa:
500 gram twarogu na sernik
4 łyżek cukru
2 żółtka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
1 gruszka
szklanka piwa Somersby
konfitura z rabarbaru
2 kłącza rabarbaru
Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni...
Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.
Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy piwem.
Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice.
Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek.
Następnie smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru układamy pokrojony w kostki świeży rabarbar oraz zalewamy masą sernikową a na wierzch układamy plasterki gruszki.
Boki ciasta nakładamy na ciasto i lekko przyciskamy.
Pieczemy około 45 min w tem 180 st.
Wygląda pięknie, tak rustykalnie :) Musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje...;) praktycznie juz pusta blaszka ;)
OdpowiedzUsuńJakbym miala takie cuda pod reka, to problem z przekonamien sie do rabarbaru zniknalby w mgnieniu oka!
OdpowiedzUsuń:)
Jest mi bardzo milo, ze znalazlas czas na udzial w mamowej akcji na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl