Składniki:
- 500g. groszku zielonego ( tu użyłam mrożonego)
- kilka liści sałaty
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki śmietany
- pierś z kurczaka
- kostka rosołowa lub łyżka przyprawy Warzywko
Składniki na kluski śląskie: (skorzystałam ze swoich zamrożonych zapasów)
- 1 kg. ziemniaków
- mąka ziemniaczaną
- 3 jajka
- 1 łyżeczka masła
Etapy przygotowania Ślązaków:
Ziemniaki obieramy, gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę albo mielimy w maszynce...Moja mama pokazywała mi kilka technik robienia klusek Śląskich natomiast uważam, że najlepsza i chyba najbardziej popularną będzie taka...
Masę ziemniaczaną wkładamy do miski, ziemniaki uklepujemy na równo, na ziemniakach rysujemy znak krzyża... w ten sposób mamy masę podzieloną na ćwiartki, jedną ćwiartkę zabieramy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną z lekką górką, następnie dokładamy zabraną ćwiartkę oraz dodajemy jajka, masło...Wyrabiamy pół płaskie kółka i przyciskamy na środku.
Etapy Przygotowania puree z groszku:
W rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oleju...dodajemy poszatkowane liście sałaty ( u mnie lodowa) chwile podsmażamy następnie dodajemy groszek i gotujemy do miękkości... Dodajemy odrobinę wody i wrzucamy kostkę rosołową lub przyprawę. Gotujemy 5 minut na wolnym ogniu bez przykrycia. Następnie przelewamy do blendera i miksujemy... gdy uzyskamy konsystencję papki dodajemy dwie łyzki gęstej śmietany...w razie potrzeby doprawiamy do smaku
Pierś z kurczaka grillujemy...
Smacznego!!!
moje smaki:) wygląda pyszniutko:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie to wygląda,wprosiła bym się na taki obiadek.
OdpowiedzUsuńNo musze wam powiedziec że mi też bardzooo smakowałooo....a po puree został tylko brudny blender ;)
OdpowiedzUsuńPuree z groszku też muszę zrobić, ponieważ bardzo mi się spodobało. :)
OdpowiedzUsuń