niedziela, 1 grudnia 2013

Białko

Białko jest jednym z 3 odżywczych składników . Odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, między innymi służy do budowy naszych tkanek i narządów, syntezy hormonów i enzymów, pełni funkcje transportowe, magazynujące (np. żelazo ), reguluje przebieg procesów biologicznych, immunologicznych, kontrolują procesy wzrostu i różnicowania komórek.



Zapotrzebowanie na białko jest zależne od wieku, stanu zdrowia, masy ciała, aktywności fizycznej. Przyjmuje się, że dla zdrowej dorosłej osoby o małej aktywności fizycznej wynosi ono 0,8 - 1g na kilogram masy ciała. Osoby na diecie odchudzającej  powinny spożywać 1,2 g białka na kilogram masy ciała. Ci o dużej aktywności fizycznej, regularnie uprawiający sport, powinni jeść 1,5 g na kilogram masy ciała.


 Dla człowieka  ważny jest podział na aminokwasy egzogenne – czyli takie, których organizm nie potrafi sam wyprodukować i konieczne jest dostarczenie ich w posiłkach oraz endogenne, które potrafimy sami sobie wyprodukować. 






- człowiek nie potrafi magazynować białka, dlatego nadmiar, nie wykorzystany na bieżące potrzeby są metabolizowane w wątrobie i wydalane przez nerki w postaci mocznika i ciał ketonowych. Przy bardzo dużym spożyciu białka (powyżej 2g na kg masy ciała) narządy te są mocno przeciążone, dlatego osoby, które mają schorzenia tych narządów powinny uważać na nadmiar białka w diecie. 


- pojawienie się zwiększonej ilości białka w moczu (białkomocz) nie świadczy o jego nadmiarze w diecie, ale może świadczyć o  schorzeniu nerek, które powinno być wyjaśnione przez lekarza. Przejściowy białkomocz może pojawić się po wysiłku fizycznym, gorączce, urazie mięśni, przemarznięciu.  


- twarożek zawiera kilka razy więcej białka niż jogurt, za to jogurt zawiera więcej wapnia 


- znaczenie białka w diecie odchudzającej jest ogromne
 – daje uczucie sytości, najsilniej z wszystkich produktów pobudza metabolizm poprzez tzw. termogenezę poposiłkową. Należy jednak pamiętać, aby nie wyłączać całkowicie pozostałych składników z diety (węglowodanów i tłuszczów), a jedynie zmniejszyć ich ilość .



Więc na moim przykładzie..... Ja będąc na diecie redukcyjnej mam wyliczone spożycie dziennej dawki kalorii w wysokości 1673kcl/ dziennie. Przy średniej dziennej aktywności fizycznej 5 razy w tyg.

Białko: 1,5 gram na 1 kg masy ciała tj 97,5 gram dziennej dawki

Tak jak już wspomniałam w jednym z postów moja "wiedza"  ma charakter bardziej orientacyjny i informacyjny aniżeli  i poparty naukową wiedzą...
Lubię wyszukiwać różne ciekawostki związane z tematem odkąd jestem na diecie ;).

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena