U mnie dziś Quiche na sposób śródziemnomorski
Składniki:
Na ciasto:
- 250 gram maki pszennej
- 150 gram masła w tem. pokojowej
- 1 żółtko
- odrobina soli
- 3- 4 łyżki wody
Na Farsz;
- kilka różyczek kalafiora lub brokułów
- kulka mozzarelli
- mały kawałek sera koziego
- pół szklanki groszku i kukurydzy konserwowej
- oliwki zielone
- 150 gram sera żółtego
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- przyprawy
- 3 brykiety szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 pieczarki
- kilka kostek bakłażana marynowanego ewentualnie grillowanego.
Nie podaje dokładnych ilości produktów w farszu, ponieważ tak naprawdę, każdy lubi inne dodatki, może wolicie tak jak ja więcej sera a mniej warzywnych dodatków lub odwrotnie...Sama dodaje wszystkiego na oko ;)
Oczywiście do Quiche można dodać również mięso i praktycznie wszystkie dodatki warzywne wszystko zależny od waszej wyobraźni...
Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiam...Gotowe ciasto wkładam na 30 min. do lodówki , a następnie rozwałkowuje... Ja użyłam blachy o średnicy 24 cm. Wykładam ciastem blachę i wałkiem bo brzegach odcinam wystające ciasto...Nakłuwam widelcem spód i boki ciasta żeby podczas pieczenia nie urosło...Wkładam do piekarnika na 15-20 min w tem. 160- 180 st.
Mleko i jajka mieszam razem, następnie dodaje starty żółty ser i przyprawiam sola pieprzem, chilli, i innymi przyprawami ( u mnie bazylia oregano, rozmaryn)
Szpinak rozmrażam w rondlu z łyżką masła dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek...Po rozmrożeniu odsączam wodę.
Wszystkie warzywa układam na upieczonym cieście i zalewam masą jajeczną...
Piekę około 20 min. w tem. 180st
uwiebiam takie dania, wszekliego rodzaju tarty. do tego sos czosnkowy i obiad marzenie !
OdpowiedzUsuńoooo własnie mi przypomniałaś czego mi brakowalo....sosu czosnkowego...;) oj tak idealne uzupelnienie
OdpowiedzUsuńteż chce taki obiadek, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń