Składniki:
Na biszkopt:
5 jajek
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki
2 łyżki kakao
pół tabliczki czekolady
1 łyżka proszku do pieczenia
Na masę kokosową:
2,5 szkl. mleka
1/2 szkl. cukru
2 budynie śmietankowe
200 gram masła
200 gram wiórek kokosowych
3 banany
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę...Dodajemy żółtka i mieszamy łyżka...
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao mieszamy razem dodajemy czekoladę połamaną na kwadraciki...
Do mąki dodajemy białka i mieszamy delikatnie...Najlepiej nie dokładnie, podobnie jak przy wyrobie muffinek... żeby ciasto miało tzw. purchle.
Pieczemy 30 min. w tem. 180 st.
Masa:
2 szklanki mleka gotujemy, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Gotujemy około 10 minut ciągle mieszając by wiórki sie nie przypaliły.
W pozostałym mleku mieszamy budynie.
Mleko zdejmujemy z ognia dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i wlewamy budyń.
Z powrotem całość gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż masa będzie miała konsystencję budyniu.
Studzimy!
Po upieczeniu, odcinam górę biszkoptu około 1 cm. dosłownie nie wiele przyda nam się do skruszenia i posypania wierzchu ciasta.
Na biszkopt układamy przekrojone na pół banany i nakładamy ostudzoną masę kokosową następnie posypujemy pokruszonym biszkoptem.
Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
pysznie wygląda, chętnie bym zjadła kawałek:)
OdpowiedzUsuńProste , ale takie smaczne :). Do tego podane - wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho, chyba się na nie skuszę :) Tylko chciałam się upewnić, że do biszkopta trzeba dodać pół tabliczki, a nie kostki czekolady? :)
OdpowiedzUsuńpół tabliczki oczywiście heheh ;) juz poprawiam błąd
OdpowiedzUsuń