Składniki:
Na spód:
300 gram płatków śniadaniowych czekoladowych
2 pełne łyżki masła
Masa:
1 kg sera twarogowego
szklanka cukru pudru
6 łyżeczek płaskich żelatyny
kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych
Masa owocowa:
słoik konfitury truskawkowej
ewentualnie zmiksowane owoce typu maliny, truskawki lub jagody z dodatkiem żelatyny
Do posypania: pokruszone markizy
Wykonanie:
Płatki wsypujemy do blendera i miksujemy. Przesypujemy do miski dodajemy masło i mieszamy az całkowicie masło połączy się nam z płatkami. Tak przygotowanym spodem pokrywamy tortownice.
Jeśli używamy gotowej konfitury owocowej to wystarczy jak nałożymy ją na spód naszego ciasta...natomiast jeśli mamy owoce świeże musimy je zmiksować i dodać do nich rozpuszczona żelatynę.
Ser twarogowy mieszamy z cukrem pudrem...Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody i ostudzoną dodajemy do sera...Markizy rozdrabniamy na mniejsze kawałki i mieszamy razem z masą serową.Przekładamy do tortownicy.
Pozostawiamy do całkowitego stężenia najlepiej na całą noc.
Posypujemy pokruszonymi markizami.
wygląda świetnie, chętnie bym zjadła:D
OdpowiedzUsuń