Kuleczki Henia to...kotleciki z ryżu i sera żółtego nadziewane marchewką...smażone na głębokim tłuszczu...
Składniki:
2 torebki ryżu
50 gram sera żółtego startego
750 ml. bulionu
4 marchewki
szklanka oleju do głębokiego smażenia
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyzka czubata cukru
otręby do panierowania
Do woku nalewamy bulion i cukier...doprowadzamy do wrzenia i wkładany marchewki, ryż wyjmujemy z woreczków i dodajemy do bulionu i marchewki.
Gdy już marchewki będą lekko miękkie wyjmujemy je i ścieramy na tartce o grubych oczkach.
Ryż gotujemy do miękkości, w razie konieczności dolewamy wody...
Gdy już ryż ugotujemy przekładamy do miseczki ( podczas gotowania ryżu nie powinna nam pozostać żadna woda, ale gdy mamy jej za dużo musimy ryż odsączyć).Do ostudzonego ryżu dodajemy ser żółty, kurkumę i słodką paprykę.
Z ryżu formujemy na dłoni mały placek na środek wkładamy startą marchewkę, nakładamy ryżu na górę i formujemy kuleczki lekko je spłaszczając. obtaczamy w otrębach.
Do woku wlewamy olej, podgrzewamy i smażymy kuleczki...
Po usmażeniu wykładamy kotleciki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
0 komentarze :
Prześlij komentarz
Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*