Zacznijmy od masła...
Masło produkowane jest z mleka zwierzęcego najczęściej jest to mleko krowie. Sięgając po masło na sklepowych półkach powinniśmy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu, otóż prawdziwe masło nie może zawierać mniej niż 82% tłuszczu, jeśli jest go mniej to masło nie jest masłem. Następną ważna informacją jest fakt że prawdziwe masło nie może zawierać tłuszczów roślinnych w swoim składzie.
A teraz pora na złe strony masła dla naszego organizmu:
Masło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych.
Tłuszcze te znajdują się również w smalcu, serach, śmietanie, jogurtach, mleku, lodach i tłustych mięsach.
W nasycone kwasy tłuszczowe bogate sa również oleje roślinne takie jak olej kokosowy czy palmowy.
Jednak większość olejów roślinnych jest bogata w jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (czyli te zdrowsze)
Wysokie spożycie kwasów nasyconych tłuszczowych jest główną przyczyną wysokiego poziomu złego cholesterolu we krwi, co prowadzi do wielu bardzo groźnych chorób serca, miażdżycy, zawału. Zbyt częste spożywanie produktów bogatych w te kwasy powoduje nowotwory przewodu pokarmowego.
Margaryna
Do smarowania pieczywa używamy zazwyczaj margaryn miękkich. pakowane są plastikowe opakowania. Natomiast margaryny twarde używane są do smażenia i pieczenia, sprzedawane w kostkach.
Margaryna jest produktem roślinnym i nie może zawierać tłuszczów zwierzęcych, jeśli natomiast je zawiera to nie jest już margaryna tylko miksem.
A teraz ciemne strony margaryny....
Otóż margaryna jest tłuszczem utwardzonym, metoda zwaną uwodornieniem tłuszczów a w ten sposób powstają kwasy tłuszczowe typu trans...Kwasy te występują również w chipsach, paczkach, czekoladach, batonikach żywności typu Fast Food w daniach z proszku i wyrobach cukierniczych.
Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do zmniejszenia stężenia dobrego cholesterolu we krwi i zwiększa stężenie złego cholesterolu przez co zwiększa ryzyko zachorowania na choroby wieńcowe, wpływają również powstawanie nowotworów.
Mixy
Jest to połączenie masła z margaryną lub z olejami roślinnymi, miksy są dostępne zarówno w postaci twardych kostek, jak i miękkie, zapakowane w plastikowe kubeczki.
Pamiętajmy, że produkty te zawierają cholesterol, co jest szczególnie ważną informacją dla osób mających podwyższony jego poziom we krwi.
Także widzicie sami w każdym z tych produktów jest więcej czynników przeciw niż za spożywanie tych produktów.
Ale każdy z nas musi być świadomy swojego wybory... Ja na co dzień nie używam masła ani margaryny. Od czasu do czasu przy wypiekach używam margaryny, albo oleju rzepakowego bo tylko ten olej nadaje sie do obróbki w wysokich temp. ale staram się aby słodkości nie były częstym gościem w moim domu, natomiast przyznaje się do grzechów ponieważ jestem uzależniona od serów i tego własnie często nadużywam ale walczę ze swoimi słabościami jak tylko mogę...
Musze bardzo długo pomyśleć zanim sięgnę po dodatkowy plasterek sera brie czy tez innego gdy wiem że moja dzienna porcja kalorii to tylko 1600 kcl. więc gdy już zostanę skuszona będę bardzo cierpiała przez cały dzień bo moja dzienna dawka gwałtownie wzrasta i muszę się mieć na baczności by nie przekroczyć tego progu w ciągu całego dnia.
1 plasterek ser żółtego typu gouda 20 gram to 58 kcl. a każdy wie że jak już sięgnie się po jeden to na pewno nie poprzestanie się na nim.
więcej info na temat tłuszczu znajdziecie tu
Co robić, aby dostarczyć organizmowi tłuszcze najwyższej jakości?
- używaj półtłustego lub chudego mleka zamiast pełnotłustego,
- wybieraj miękkie margaryny zamiast masła i margaryn twardych,
- Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu,
- grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć,
-smaż na oleju rzepakowym,
- unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food",
- jedz drób bez skóry,
- wybieraj chude wędliny,
- do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych,
- do przygotowywania domowych wypieków używaj margaryny miękkiej lub oleju zamiast margaryny twardej.
Pozdrawiam.
Ładnie to wyjaśniłaś i opisałaś.
OdpowiedzUsuńOsobiście chleb smaruję twarożkiem albo wcale. Jeśli już to jednak masło i takie prawdziwe. Używam do smażenia, pieczenia raz że smaczniejsze to mniej w nim chemii niż w roślinnych utwardzonych.
Z drugiej strony,nasi dziadkowie jedli masło, smalec i wszystko co wyhodowali. Czy oni wiedzieli co to nadciśnienie lub otyłość? Patrząc na wszystko...są plusy i minusy, ważne aby we wszystkim zachować umiar. Pozdrawiam :)
Dokładnie Elu we wszystkim trzeba zachować umiar bo niestety gdybyśmy wykluczyli wszystko co zle wpływa na nasz organizm...musielibyśmy mieć ogródek jak najdalej od cywilizacji tj spalin, hodować własne zwierzątka uprawiać rośliny i robić wszystko od podstaw...naszym dziadkom to się udawalo bo mieli lepsze i zdrowsze czasy niż te w którym my żyjemy. A my musimy się dostosować i zachować rozsądek...Wszystko jest dla ludzi ale w odpowiednich ilościach...;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://pokazywarka.pl/margaryna/ sporo ciekawego info na temat margaryny... Margaryna nie może być zdrowa, wszystko co jest chemicznie przetworzone, nie może być dobre dla organizmu. Masło jest ok, w normalnych dawkach of course
OdpowiedzUsuń