Składniki:
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego + mleko
300 gram mąki bezglutenowej (u mnie 200 gram ryżowej i 50 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram mąki kukurydzianej)
2 jajka
50 ml. mleka
20 gram oleju rzepakowego zimnego
opakowanie drożdży instant
3 łyżki cukru
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
Mąki przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier dokładnie mieszamy.
Jajka, olej, mleko mieszamy razem dodajemy do mąki i miksujemy około 5 min na średnich obrotach. odstawiamy na 30 min. i ponownie mieszamy jeśli ciasto nie da sie wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej.
Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie samo odchodziło od dłoni.
Formujemy kuleczki, spłaszczamy na kształt placka i na środek dodajemy budyń, smarujemy skłóconym jajkiem.
Zapiekamy około 40 min w tem 200st
Śliczne ciasteczka! Z budyniem <3
OdpowiedzUsuń