poniedziałek, 17 lutego 2014

Skala ostrości i Risotto z pieczarkami



 Kochani troszeczkę teorii, gdyż moim ulubionym smakiem jest smak pikantny a wręcz ostry...Będą kiedyś w Frankfurcie polecona została mi "budka" w samym centrum ( nie pamiętam nazwy ale w tym roku będę tam w odwiedzinach więc na pewno podzielę się z wami nazwą) sprzedawane były kiełbaski właśnie z pikantnymi sosami o różnej skali ostrości...a dziś czystym przypadkiem przygotowując ten artykuł znalazłam sklep Nareo.pl gdzie znajdziecie pikantne przyprawy, sosy itp.link znajdziecie niżej...;)




W 1912 rokui farmaceuta nazwiskiem Scoville (1865-1942), skonstruował tzw. skalę Scoville'a mierzącą ostrość różnych papryk chili. Skala ta, mierzy koncentrację związku chemicznego kapsaicynyaktywnego składnika, który powoduje odczuwanie „pieczenia” przez ludzi. Scoville dokonał swojego odkrycia pracując w firmie farmaceutycznej Parke Davis. 

Roztwór kapsaicyny rozcieńczał w słodkiej wodzie, dopóty „ostrość” nie była już odczuwalna dla osób. Stopień rozcieńczenia odpowiada jednostkom w skali. 

Słodka papryka, która nie zawiera kapsaicyny, została sklasyfikowana na najniższym poziomie „0”, gdyż nawet w nierozcieńczonym roztworze, ostrość nie jest odczuwalna. Podczas gdy ekstrakt z Habanero, której to papryce Scoville przyznał 300.000 jednostek, musiał być rozcieńczany wielokrotnie, nim ostrość nie była już odczuwalna. Na najwyższym „porównawczym” poziomie, Scoville umieścił kapsaicynę, reprezentującą 16.000.000 jednostek.

Największą wadą tej organoleptycznej metody była jej nieprecyzyjność, związana z subiektywną oceną osób biorących udział w eksperymencie. Obecnie „ostrość” mierzona jest za pomocą urządzenia “High Pressure Liquid Chromatographen“ , dzięki któremu uzyskiwane wyniki są bardziej precyzyjne.

 Ziarenka pieprzu mają 100–500 SHU, w zależności od gatunku. Papryka Tabasco ma od 30 000 do 50 000 SHU. Popularny gaz łzawiący używany w Stanach Zjednoczonych do samoobrony ma od 2 500 000 do 5 000 000 SHU.
Skala Scoville'a z biegiem czasu „rozrosła się” o hodowlane odmiany papryki chili, jak np. Red Savinę (odmianę Habanero), której „pikantność” oszacowano na 577.000 jednostek  papryki o tym poziomie ostrości, nie udało się ponownie wyhodować. 
 Z tym wynikiem Red Savina trafiła do Księgi Guinness’a, jako najbardziej ostra papryka na świecie. Kolejnym rekordzistą okazała się odmiana wyhodowana w Wielkiej Brytanii w hrabstwie Dorset, stąd jej nazwa - Dorset Naga. W ciągu kolejnych lat pojawiali się następni rekordziści, jak  Naga Jolokia pochodząca z Indii, która w 2007 roku z wynikiem 1.041.427 trafiła do Księgi Rekordów Guinnessa oraz najnowsi rekordziści, dwie odmiany wyhodowane w Wielkiej Brytanii - Infinity Chili (1.067.286 SHU) oraz Naga Viper (1.382.118 SHU), które kolejno na początku 2011 roku zostały uznane przez Księgę Rekordów za najostrzejsze na chwilę obecną chili na świecie. 
Ostatnie testy pokazały jednak, iż tytuł ten należy się Trinidad Scorpion Butch T, której poziom ostrości oszacowano na 1.463.700 SHU.





















 Ostrość chili zależy od następujących czynników hodowlanych: temperatury, nasłonecznienia, wilgotności, rodzaju gleby oraz rodzaju i ilości stosowanych nawozów. Ostrość suszonych papryk, zależy od tych samych czynników plus od warunków w jakich była suszona. 



 KOCHANI JEŚLI JESTEŚCIE MIŁOŚNIKAMI OSTRYCH PRZYPRAW, OSTRYCH POTRAF POLECAM WAM BARDZO SERDECZNIE SKLEP, KTÓRY PRZYPADKIEM ODKRYŁAM...







A dziś zainspirowana ostrością na obiadek Risotto z pieczarkami na ostro rzecz jasna..


Składniki:

2 opakowania ryżu
7 dużych pieczarek
2 zabki czosnku
1 duża lub 2 małe papryczki chilli
Po pół łyżeczki: kurkumy, curry, pieprzu ziarnistego, papryki słodkiej
puszka fasoli czerwonej
kieliszek wina u mnie biały Tokaj
szklanka przecieru pomidorowego
Garść startego sera


W 5 szklankach wody gotujemy ryż (wysypujemy z torebek) z dodatkiem soli. Na patelni podsmażamy pieczarki z czosnkiem, gdy już pieczarki całkowicie puszczą wodę (którą wylewamy) dodajemy pokrojona drobną papryczkę chilli wraz z ziarenkami. Dodajemy wino i podsmażamy aż wino w połowie odparuje, następnie dodajemy sos pomidorowy i fasolkę czerwoną...Gdy ryż pochłonie już całą wodę mieszamy go z sosem, dodajemy wszystkie przyprawy chwile gotujemy i dodajemy ser...






4 komentarze :

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena