sobota, 24 maja 2014

Galette z rabarbarem i gruszką

Za oknem piękne lato, duże upały od kilku dni u nas goszczą, w betonowej patelni to coś strasznego dlatego bardzo cieszę się że mieszkam daleko od centrum w zacisznym, spokojnym miejscu pośród lasów ;) dzisiejszy piękny dzień spędziliśmy na spacerach i oczywiście w wolnej chwili która zawsze pojawia się w sobotę, nie była bym sobą gdybym czegoś nie przyrządziła.. A ponieważ ostatnio piekłam ciasto bezglutenowe z kaszy jaglanej przepis znajdziecie TU specjalnie dla siebie to dziś specjalnie dla J. przyrządziłam Galette czyli prościej mówiąc tarta na kruchym cieście z rabarbarem, twarogiem oraz gruszką...



Składniki:

Ciasto:

250 gram mąki pszennej
50 gram cukru
2 żółtka
120 gram zimnego masła

Masa twarogowa:

500 gram twarogu na sernik
4 łyżek cukru
2 żółtka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
4 krople aromatu waniliowego

Dodatkowo:

1 gruszka 
szklanka piwa Somersby
konfitura z rabarbaru 
2 kłącza rabarbaru


Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni...
Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki.

Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy piwem.

Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.

Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice. 

Wysmarowaną blachę masłem i bułką tartą przykładamy do ciasta i delikatnie odwracamy, ciasto delikatnie opuszkami palców przyciskami do blachy i za pomocą widelca robimy w spodzie kilka dziurek.

Następnie smarujemy nasze ciasto konfiturą z rabarbaru układamy pokrojony w kostki świeży rabarbar oraz zalewamy masą sernikową a na wierzch układamy plasterki gruszki.
Boki ciasta nakładamy na ciasto i lekko przyciskamy.

Pieczemy około 45 min w tem 180 st.












Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014 Rabarbalove

3 komentarze :

  1. Wygląda pięknie, tak rustykalnie :) Musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje...;) praktycznie juz pusta blaszka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakbym miala takie cuda pod reka, to problem z przekonamien sie do rabarbaru zniknalby w mgnieniu oka!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze znalazlas czas na udzial w mamowej akcji na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena