piątek, 1 listopada 2013

Tosty ze szpinakiem i jajkiem polane odchudzonym Holendrem

To jedno z moich ulubionych śniadań...tosty, szpinak i rozlewające się żółtko  ;) do tego sos Holenderski ale w wersji bardzo light...





Składniki:

Na sos:
  1 jajko
1 łyżeczka płaska musztardy
1 łyżka mleka
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz

Na tosty 3 porcje:
3 kromki pieczywa
3 jajka
300 gram szpinaku u mnie mrożony rozdrobniony
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
sól i pieprz



Sos:
Żółtko oddzielamy od białka...do miseczki dodajemy żółtko, mleko i musztardę mieszamy i w kąpieli wodnej gotujemy do momentu zgęstnienia sosu...Ciągle mieszając zdejmujemy z ognia dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz...Białko ubijamy na sztywna pianę i dodajemy do sosu...


Szpinak wkładam do rondelka i na małym ogniu rozmrażam...odsączam nadmiar wody...dodaje masło i czosnek, doprawiam do smaku i chwile gotuje
Pieczywo traktuje ;) opiekaczem
Jajka podsmażam z jednej strony tak aby białko było ścięte a żółtko miało konsystencję płynna...Można jajka przyrządzić również w kąpieli wodnej...










3 komentarze :

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena