poniedziałek, 17 lutego 2014

Rafaelo bezglutenowe

Hmmm powiem tak jest godzina 2 w nocy, to nie jest najlepsza pora na wypieki zwłaszcza gdy w pracy było sie 10 godzin....miał być biszkopt, ale zapomniałam o tłuszczu i wyszło kruche ciasto...
Miało być piękne ciacho Rafaelo a wyszedł deser w "szklance"
Sam smak masy jest bardzo dobry ale co biszkopt to biszkopt...
Składniki:

Kruche ciasto:

5 jajek
5 łyżek maki bezglutenowej (mix) lub tak jak u mnie mąka ryżowa
2 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki drobnego  cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubijamy na sztywną pianę. 
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia mieszamy razem dodajemy żółtka. 
Następnie do mąki dodajemy powoli białka. Mieszamy...
Pieczemy około 25- 30 min w tem 180-190 st.



Masa:

700 ml mleka
200 gram wiórek kokosowych+ posypka
kostka masła
2 budynie: waniliowy lub śmietankowy bezglutenowy
2 łyżki cukru
3 łyżki płatków z migdałów



Z podanej ilości mleka odlewamy 1 szklankę. Pozostałą część gotujemy z cukrem, wiórkami kokosowymi oraz 2 łyżki migdałów. I mieszamy, żeby wiórki się nie przypaliły. Gotujemy okolo 10 min. Po tym czasie powinniście poczuć migdałowo- kokosowy zapach...;)

W pozostawionej szklance mleka mieszamy budyń. I dodajemy do gotującego się mleka...

Mieszamy energicznie aż masa lekko stężeje...Odstawiamy do ostudzenia

Masło ucieramy na jednolity krem, dodajemy stopniowo krem ciągle mieszając. Na koniec dodajemy pozostałe migdały. i delikatnie mieszamy.


Schładzamy!!!











Kokosowo Słodkie Walentynki 2014 Walentynki - czym TO się je?

11 komentarze :

  1. Podoba mi się taka słoiczkowa wersja tego kokosowego deseru! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło ślicznie :) ps. po twoim zaproszeniu do akcji bez glutenu zakupiłam sobie książeczkę , nigdy nie piekłam nic z produktami bezglutenowymi i postanowiłam się podszkolić . Tak więc spodziewaj się w niedługim, czasie ,że coś wyczaruje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam z niecierpliwoscia...;) pozdrawiam

      Usuń
  3. bardzo fajny pomysł z tymi słoiczkami,
    chociaż myślę, że lepiej by było, gdyby poporcjować na mniejsze słoiczki. wyglądałoby może nawet bardziej uroczo, chociaż pewnie nie aż tak efektownie :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wlasnie na zdjeciu wygladaja na wielkie słoje litrowe...a w rzeczywistosci maja pojemnosc szklanki...;) pozdrawiam!

      Usuń
  4. Jaki świetny pomysł na podanie tego rafaello :) Cudo

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny pomysl! A ta masa budyniowa sympatyczna! Pewnie przyda sie i na 'regularne' ciasto...
    :)

    Milo, ze jestes w akcji!
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Podziwiam Twoja wytrwałość, tyle pracy w środku nocy:)

    Może następnym razem kładź obok monetę 5 zł, albo paczkę zapałek, albo coś, co wiadomo jakie jest duże, bo faktycznie wygląda na zdjęciu, jakbyś zapakowała te pyszności w słoiki po ogórkach. Sugeruję sfotografowanie takiego deseru w kieliszku do wina lub dużej koniakówce, łatwiej też wtedy wyjeść zawartość;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena