W tym roku robię święta w naszym domu, jest jeszcze jedna ważna uroczystość, która sie przy okazji odbędzie ale na razie o tym ciiiiii...
Pierwsze do ataku w świątecznej ganianinie pokleiłam sobie pierożki ruskie i z grzybami ale dziś o ruskich.
Składniki na 50 szt.
użyłam szkl. poj. 500 ml.
2 szkl. mąki poznańskiej czyli około 700 g
1 szklanka wrzątku
szczypta soli
1 łyżka miękkiego masła
Farsz:
1,5 kg ziemniaków
3 kostki sera białego półtłusty każdy po 200 gram
4 cebule
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy do smażenia
pieprz
sól
Makę przesiewamy dodajemy, wrzątek, sól oraz masło i mieszamy drewniana łyżką żeby się nie poparzyć, następnie gdy ciasto delikatnie przestygnie zagniatamy. Przykrywamy ciasto gorąca miseczką. Odrywamy część ciasta a resztę trzymamy pod miską. wałkujemy.
Ziemniaki gotujemy z dodatkiem soli, cebulę, czosnek kroimy w kostkę i smażymy na zloty kolor.
Ugotowane ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku.
Wrzucamy przygotowane pierogi do wrzatku i gotujemy chwile od momentu wypłynięcia.
Jeśli chcemy pierogi zamrozić, układamy na lnianej ściereczce do całkowitego ostygnięcia, przekładamy do woreczków.

Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
OdpowiedzUsuń