niedziela, 13 października 2013

Szarlotka z Budyniem....

A oto coś słodkiego dla tych, którzy nie muszą lub mają gdzieś  być na diecie ;)






Składniki:

800 g mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kg. jabłek
2 budynie waniliowy i toffi z cukrem
750 ml. mleka
szczypta cynamonu

Składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...następnie dzielimy masę na dwie części formujemy kulki i jedną z nich wkładamy do zamrażalnika  do całkowitego zamarznięcia...

Jabłka obieramy kroimy w części, budynie gotujemy według przepisu ale tylko w   750 ml.mleka

Blachę wykładamy papierem do pieczenia...rozwałkowujemy jedną część ciasta,wykładamy nią formę i nakłuwamy widelcem, następnie ciasto pokrywamy jabłkami posypujemy cynamonem tudzież wanilią i zalewamy jeszcze ciepłym budyniem...
Zamrożone ciasto ścieramy na tartce o dużych oczkach i posypujemy nasze ciachoooo...

Pieczemy w 200st. około 45-50 minut.

UWAGA:
W przepisie nie ma cukru miejcie to na uwadze, więc jeśli lubicie ciacha słodkie do ciasta należy dosypać 1 szkl. cukru

Żeby ciasto nie nasiąkło sokiem z jabłek podczas pieczenia można zastosować mały trik czyli...przed nałożeniem jabłek na spód, należy surowe ciasto posypać bułką tartą a następnie położyć na nim jabłka...










2 komentarze :

  1. mniam!! budyń i jabłuszka <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tam diety omijam szerokim łukiem, więc poproszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję że poświeciłeś chwile czasu by dobrnąć do końca postu ;) Jeśli Ci się podobało to pozostaw po sobie jakiś ślad....A odwiedzę Cię i ja ;*

© Na Końcu Języka , AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena